Ученици от ДФСГ "Интелект" се запознаха със същността на стандартизацията

Дванадесетокласниците посетиха "ВАПТЕХ“ ЕООД – Плевен

В навечерието на Световния ден на стандартизацията – 14 октомври, ученици от 12 клас на ДФСГ „Интелект“ посетиха „ВАПТЕХ“ ЕООД – Плевен. Целта бе да се запознаят със същността и значението на стандартизацията като инструмент за създаване на благоприятна бизнес среда, стимулиране на икономическия растеж, както и с практически аспекти на този процес.

В една интересна среща, Мария Петрова - Мениджър „Система за управление на качеството“ във „ВАПТЕХ“ ЕООД, представи на младите икономисти предизвикателствата на успешния и „модерен“ бизнес – да бъде адекватен на непрекъснато променящите се международни пазари и едновременно с това да намира точен баланс между бизнес решенията и най-важния капитал – човешките ресурси. Мощен инструмент в тази посока са международните стандарти, които създават условия за положителни промени. Чрез предоставяне на подробни технически предписания и изисквания, те правят достъпни световните пазари и са основа за взаимно разбиране между партньори. Учениците имаха възможност да задават въпроси и да научат интересна информация относно трите международни стандарта, по които „ВАПТЕХ“ ЕООД вече е сертифициран – ISO 9001 Система за управление на качеството, ISO 14001 Система за управление на околната среда и BS OHSAS 18001 Система за управление на здраве и безопасност при работа.

Учениците бяха впечатлени от системата за ефективно производство и инженеринг - LEAN, по която „ВАПТЕХ“ ЕООД работи от 2013г. Интересно и атрактивно тя им бе представена от Мариета Кръстева, Мениджър „Организационни подобрения“. Управленска философия, която се оформя в японската автомобилна компания „Тойота“ през 50-те години на 20 век, LEAN има за цел повишаване на цялостната стойност на продукта за купувача чрез намаляване на производствените излишъци или загуби. На пръв поглед елементарни процеси като сортиране, подреждане, почистване, стандартизиране и поддържане на работното място са в основата на тази система и съставят петте елемента на 5S - техника за създаване на нова, чиста и подредена организация на работните места. Целта е да се премахнат загубите и се увеличат производителността и безопасността на труда по отделните работни места. Всъщност предпоставка отново е стандартизирането, което дава възможност за изграждане на единно разбиране от служителите на правилата за реорганизация на дадено работно място.

Дванадесетокласниците бяха приятно изненадани от начина, по който изглеждат и цеховете на „ВАПТЕХ“ ЕООД – чисти и подредени работни центрове, но отново благодарение на стандартизацията и така интересната система LEAN.

Учениците бяха придружавани от г-жа Анета Юлиева, преподавател по икономика и Директора на гимназията, г-н Емил Райков.