Съхраняването на националната идентичност обсъждат музейни специалисти в Плевен

Близо 40 са презентациите, включени в програмата на срещата

В дните 14-16 октомври Плевен е домакин на Третата национална среща на тема „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Организатори на форума са Министерството на културата, Община Плевен, ХГ „Илия Бешков” и Регионалният исторически музей - Плевен. В него участват над 80 представители на културни институти - музеи и галерии, от цялата страна, информират от местната администрация.

Срещата беше открита официално от заместник-кмета на Община Плевен Дамянка Владимирова.

"Удовлетворени сме, че Плевен - градът на музеите и галериите, градът на съхранената памет за историческото минало и на културните традиции, е домакин на такава престижна проява. Радва ни и големият интерес към форума от страна на представители на културни институции от цялата страна. Няма по-свято за една държава и нейния народ от националната идентичност дори и в днешния глобален свят. Тя е сплавта от род, език, вяра, дух, светоусещане, съзнание за принадлежност, за корени, за собствен исторически път, за приемственост... Тя е стожерът, неповторимият образ пред света, глътката оптимизъм и самочувствие, които ни дават сили да продължим напред.”, каза в обръщението си Дамянка Владимирова.

Поздравителен адрес от Министъра на културата Вежди Рашидов беше прочетен от главния експерт в МК Валерия Димитрова. Организаторите и участниците бяха приветствани от името на Общобългарския комитет „Васил Левски” и Съюза на музейните работници.

Близо 40 са презентациите, включени в програмата на срещата, която за първи път се провежда в художествен музей - ХГ „Илия Бешков”.