Няма издадена европейска заповед за арест на убиеца на Цвети, Влади и Ники

Няма нова информация за местонахождението на Хюриет Сюлейманов

Няма издадена европейска заповед за арест на 30-годишния Хюриет Сюлейманов, който преди година причини при зловеща катастрофа смъртта на трима плевенски студенти край Луковит и се укри от правосъдието. Това стана ясно по време на разглеждането на жалбата му в Апелативния съд във Велико Търново срещу присъдата от 15 години затвор, постановена задочно от ловешките магистрати, съобщава "24 часа".

"Не познавам подзащитния ми и нямам връзка с него. Брат му влезе във връзка с мен и ме помоли да обжалвам от негово име", обясни пред съдебната зала служебният защитник Петър Цолов. Юристът поиска намаляване на наказанието на Хюриет с аргумента, че първоинстанционният съд не е отчел смекчамащи вината обстоятелства и опита на шофьора убиец да окаже помощ на пострадалите, каквито данни имало в свидетелските показания по процеса.

На 5 май м.г. 30-годишният рецидивист с 15 присъди и 90 висящи преписки, който никога не е имал книжка, помете с БМВ-то си в насрещното колата на студентите от Плевен. Според експертизите луксозното возило ги е връхлетяло в тяхната лента с над 110 км/ч.В кървавото меле на място загинаха 20-годишните Владислав Горанов и Николай Ненков, а Цветелина Таслакова издъхна по-късно в болницата. В зверския удар средна телесна повреда получи и приятелят им Иван Гюмишев.

Вместо да окаже помощ, Хуриет избяга от местопрестъплението и се укри. После изчезна, докато беше под домашен арест, преди старта на процеса.

"Очаквам от съда да потвърди най-тежката присъда. В България този случай е без аналог. Имало е катастрофи и с повече жертви, но няма такова съчетание от характеристични данни на причинителя", каза майката на загиналата Цвети, Валя Таслакова. Почернената жена каза, че нямала никаква представа къде се намира Хюриет. "Преди две седмици питах в прокуратурата в Ловеч и ми казаха, че нямат нова информация. Очаквам някой от решаващите съдилища да издаде червена бюлетина за издирването му в целия Европейски съюз. Ако е в Германия, каквито данни излязоха, ще го хванат и ще го върнат, ако не потъне в бежанската вълна там и не се сдобие с нови документи за самоличност. Този човек изгори нашите къщи, съсипа на децата ни младите животи, те бяха тръгнали на изпит по конституционно право в София, същото това право, което дава привилегии на извършителите и никакви права на пострадалите", каза Таслакова.

Апелативният съд обяви делото за решаване и се очаква да се произнесе в законовия 30-дневен срок.