РЗИ организира превантивни събития за ограничаване на тютюнопушенето сред младите

МЗ инициира кампания за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене

Министерство на здравеопазването инициира кампания за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември. Кампанията ще се проведе в периода 30 октомври – 19 ноември на територията на цялата страна.

През дните до 19 ноември РЗИ – Плевен ще организира превантивни събития за ограничаване на тютюнопушенето сред младите хора.

Стартът на кампанията е даден с отбелязването на 30 октомври – „Ден на Екс-пушача“. Този ден е предложен от Европейската комисия и има за цел да мотивира младите хора на възраст 25-34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания. Част е от кампания, която предлага безплатна помощ за отказване от цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване от цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. Близо 400 000 мъже и жени са потърсили подкрепа в борбата с цигарите. Тази година желанието на организаторите е Денят на екс-пушача да се превърне в празник, на който всички екс-пушачи са поканени да участват като запалят своя виртуален бенгалски огън на дигиталната карта на Европа на www.exsmokers.eu/bg-bg/index.html.