Руснаците без водка от Нова година

Дневно в страната се купуват около 2 млрд. бутилки

Рафтовете за алкохол в руските магазини може да опустеят от 1 януари 2016 г. заради нова система на отчитане на продажбите на акцизната стока, информира в. „Московски комсомолец“, цитиран от вестник "Монитор".

Мрачната прогноза е на ръководството на Асоциацията за подкрепа на малкия бизнес и ако тя се сбъдне, в дългите 10 почивни дни след Нова година руснаците може да останат „на сухо“.

Причина за евентуалния дефицит може да стане изискването всички търговски обекти и каси да се включат от 1 януари в единна информационна система, контролираща оборота на алкохол. По думите на члена на президиума на асоциацията Алексей Неболсин до този момент това са сторили едва 5% от търговците на едро. Представителят на бизнеса е песимист и смята, че болшинството магазини и складове няма да успеят чисто технологично да се регистрират в системата до края на годината. Търговците се опасяват още, че самата информационна система няма да издържи на колосалното натоварване, тъй като по закон вече всяка продадена бутилка с бандерол ще трябва да бъде отчитана.

По груби сметки на бизнеса дневно в страната се купуват около 2 млрд. бутилки, като това количество ще стане сериозно предизвикателство за информационната система, опасяват се собственици на магазини.