След изборите: 115 сигнала за нарушения и четирима осъдени за купуване на гласове

ОДМВР – Плевен и прокуратурата са лидери в страната по противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите

В ОДМВР – Плевен са постъпили общо 115 сигнала за нарушение на изборния процес. Всички сигнали за купуване на гласове, корпоративен вот и други, получени в областната дирекция и в прокуратурата са проверени, а действията по тях са осъществени след указания от съответната прокуратура. Данните бяха обявени на пресконференция, която се проведе в ОДМВР – Плевен. Заместник директорът на дирекцията комисар Стоян Стоянов, заместник окръжният прокурор Иво Йолов, административният ръководител на Районна прокуратура - Плевен Владимир Николов говорителят на прокуратурата в Плевен прокурор Добринка Матеева и началникът на „Координационно информационна-аналитична дейност“ комисар Валери Петков огласиха резултатите от съвместните действия на МВР и прокуратурата в региона по време на изборите за кметове и общински съветници, както и на балотажа.

Обобщени данни от операциите:

За периода 21 - 25 октомври са образувани две незабавни полицейски производства – в плевенското Първо РУ и РУ - Пордим; едно бързо полицейско производство е започнато в РУ Долни Дъбник, три са образуваните досъдебни производства – на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, плевенското Първо РУ и РУ – Левски. Между 30 октомври и 2 ноември са започнати три бързи полицейски производства в РУ - Долни Дъбник и едно досъдебно производство РУ – Червен бряг.

Четирима са осъдени в региона след прецизна работа на полицията по събиране на доказателства и повдигнати обвинения от прокуратурата. По незабавно производство, образувано в Районна прокуратура – Плевен за купуване на гласове, на обвиняемия е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 4 месеца, отложено с изпитателен срок 3 години. По бързо производство в Долни Дъбник по същото обвинение е наложено наказание от 11 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок 3 години и лишаване от право човекът да заема държавна длъжност до 3 години. С лишаване от свобода за срок от 1 година, отложено с изпитателен срок 3 години, и глоба в размер на 10 000 лева е приключило бързо полицейско производство в Долни Дъбник. По водено бързо полицейско производство в същия град има и осъден с лишаване от свобода за срок от 11 месеца, отложено с изпитателен срок 3 години, и лишаване от право да заема изборна длъжност до 3 години.