В Плевен още няма сол и пясък за почистване през зимата

Животът

12-11-2015, 11:00

Снимка:

plevenutre.bg, архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимна приказка в Плевен (Галерия)

Добра е готовността за зимно поддържане на републиканските пътища, обяви министър Павлова

Готовността за зимното поддържане на пътищата е добра, показват анализите на Агенция "Пътна инфраструктура“ от проверките по райони. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на изслушване пред транспортната комисия към Народното събрание. Издадени са необходимите заповеди за мобилизация и денонощен режим на работа и от 1 ноември страната е в готовност за зимна поддръжка на пътищата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Към момента областните пътни управления разполагат с 60% от необходимата техника по райони и при необходимост могат да я преоборудват до пълна наличност в срок от 24 до 72 часа. Това не важи за планинските райони и проходите, където цялата необходима техника е осигурена и налична.

По отношение на материалите – сол, пясък, калциев хлорид и други необходими химикали за поддръжка на пътищата, готовността е по-добра от предишни години, тъй като има запаси и от миналата година. 67% са наличните запаси от сол и 58% е наличният пясък, като изключение правят само областите Хасково, Плевен и Перник, където материалите още не са доставени.

Миналата година МРРБ подписа договор с БАН, така че 300 контролни пункта следят времето и дават актуална метеорологична информация на всеки няколко часа. На територията на страната има 2500 опорни пункта, които са отбелязани на картата в интернет страницата на АПИ за информация на гражданите. От тази година са въведени 300 специализирани броячи и 6 автоматични станции на АПИ за метеорологични прогнози.