МВР-Плевен: Злонамерените анонимни телефонни обаждания са престъпления!

Крими

17-11-2015, 16:04

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаи разкриха автор на фалшив сигнал за бомба в МГ "Гео Милев"

Подобно деяние може да доведе на автора му лишаване от свобода до две години

Според НК на Република България злонамерените анонимни телефонни обаждания са престъпления! Статистиката на криминалните служби съдържа информация за непълнолетни и осъдени на затвор за телефонен тероризъм след обаждане за бомби на летища, автогари, търговски центрове или болници. Извършителите често са искали просто да се „пошегуват“, но потърпевшите не знаят доколко дадена заплаха е реална и доколко „шега“. Подобен случай имаше вчера в Плевен. Сигнал за поставена бомба в училището е постъпил на 16 ноември в 13:25 часа. Полицията задържа момчето, извършило обаждането за часове и това го превърна от „безобиден“ гражданин в контингент на детската педагогическа стая във Второ РУМВР - Плевен, съобщава МВР - Плевен.

Какво трябва да направите, ако получите сигнал

Ако получите сигнал, че в сградата, в която се намирате има поставена бомба, най-важното е да запазите спокойствие. След като приемете сигнала не губете време, обадете се на телефон 112, за да съобщите за инцидента. Разпространете, без да създавате паника, на присъстващите лошата новина, без излишен хаос и напрежение! Постарайте се да запомните подробностите – дали гласът е мъжки или женски, има ли е странични шумове, кога бомбата ще избухне, има ли условия. Детайлите могат да имат решаващо значение за разследването.

Механизъм за действие – Какво прави МВР при сигнал за бомба

До няколко минути след получаване на заплахата за поставено взривно устройство патрулен автомобил от най-близкото РУМВР пристига на местопроизшествието, за да направи щателна проверка по случая. Евакуират всички присъстващи. Извършват се огледи на всички помещения на сградата и в района. Ако бъда открит съмнителен предмет, на място пристигат допълнителни експерти за обезвреждане на бомбата. Полицията отцепва сградата или застрашеното пространство и обезвреждат взривното устройство. Полицията има правомощия да запечати сградата за срок от 24 часа. В случай, че отговорникът или директорът на сградата или даденото пространство реши да не опразва сградата и дейността да продължи, той следва да подпише протокол по образец, в който поема отговорността и рисковете за живота на всички, коиго се намират на съответната територия.

Според НК съгласно чл. 326. (1) който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. Ако от деянието по ал.1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от петстотин до две хиляди лева.