Плевен чества 138 години от своето Освобождение с редица прояви

Готова е празничната програма за 10 декември

Ясна е програмата за честване на 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града. На този ден ще отбележим 138 години от Плевенската епопея, а ето какви мероприятия са подготвили от общината.

Проявите ще стартират на 9 декември с връчване наградите от Националния литературен конкурс "Петър Ковачев". Събитието ще се състои в 13:00 ч. в Арт център. Същият ден от 16 часа ще бъде представена книгата "Слава – памет". Мястото на презентацията ще е Панорама "Плевенска епопея 1877 г.". По същото време е предвидена и Музикално - поетична вечер "Завръщане към подвига" в ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев". Организира се от Международно творческо сдружение "Сцена на духовността" и НЧ "Христо Ботев" - Плевен. "Празник на възрожденската и патриотична песен" ще започне в 17:30 ч. в зала "Катя Попова".

10 декември - Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за Освобождението на града и 138 години Плевенска епопея, ще бъде отбелязан с тържествен ритуал от 11 часа – пл. "Възраждане". От 12 часа предстои изложба на открито, озаглавена "Участието на Румъния в Руско-Турската война 1877/78г. - експозицията ще може да се види на оградата на Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ".

От 12:30 часа е началото на празничният концерт в ДКТ "Иван Радоев". В концертната програма ще участва Плевенската филхармония, Общински хор "Гена Димитрова”, детски хор "Звъника" и Северняшки ансамбъл "Иван Вълев".

От 16.30 часа в ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев ще очакват гражданите за събитието "Плевен падна, ден велик" - литературно четене за освобождението на Плевен, организирано от Съюз на писателите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен