Неосъществената мечта на Силви

Плевенчанинът очаквал с нетърпение стажа си в ресторантите на журито на "MasterChef", но...

Вторият сезон на "MasterChef" усилено се рекламира от няколко седмици и хиляди кулинари от страната потриват ръце, че ще имат нов шанс да покажат уменията си в национален ефир. Готварското шоу се оказа истински хит в началото на годината, а сред най-запомнящите се имена бе и това на един плевенчанин. 22-годишният Силви Чалъков не попадна сред финалистите и отпадна в един от предварителните кръгове, но въпреки това успя да накара хората да го заобичат като тв герой.

Силви не успя да оправдае очакванията на Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев, но пък те му подадоха ръка с неочакван жест, обещавайки безвъзмездно обучание в ресторантите на тримата, което да му помогне в развитието на готвач.

Разговаряме със Силви девет месеца по-късно, за да разберем какво се е случило.

"Обучение нямаше и няма да има. Лесно беше да се предложи, но всъщност е трудно за мен. Понеже обучението е свързано с финансови възможности. Престоят ми в София за месец е скъп. А плюс това никой от шоуто или от журито не се свързаха с мен. Бях им писал във Фейсбук, след като приключи предаването, но не получих отговор. През септември писах на Петър, той ми отговори, че вратите са отворени и мога да дойда по-всякое време. Тогава му споделих за затрудненията си и така приключи всичко. Може би такъв е бил сценарият, колкото да облекчат нещата с моята история...", сподели Силви за Plevenutre.bg.

Той опитал шанса си и за новия сезон на шоуто. "Тази седмица бяха кастингите във Варна и разбрах, че не съм одобрен.  Заради това, че не съм подготвен, така ми казаха. Малко е странно, защото когато напусках шоуто преди месеци ме накараха да кажа: "Аз ще стана следващия Мастър Шеф". И така... Имах надежда да се преборя с конкуренцията. Бях се подготвил психически и физически", разказва Силви.

Припомняме, че плевенчанинът успя да трогне зрителите с личната си история по време на първия сезон. Любовта му към кухнята започнала, когато бил на 9 години в дом за деца, лишени от родителски грижи. Там готвачките го научили на основните неща - да бели и реже картофи и лук, но постепенно започнали да му дават други задачи, за да може да се усъвършенства. И започнал да готви.

Силви е живял 16 години в дом "Майка и дете", тъй като родителите му имали финансови затруднения. След това продължил в ПГРТО, а сега е студент в Икономическия университет във Варна. Още докато е ученик учредява неправителствена организация за подпомагане на хора в неравностойно положение и талантливи деца. Става и председател на Младежки парламент - Плевен.

Силви признава, че животът му малко или много се променил след тв изявата. "Хората по улицата ме спираха и питаха: "Ти ли си момчето?" Клиентите в заведението, в което работех, непрекъснато ми задаваха въпроси. Постоянно ме спираха и по улицата. Учудвах се на цялото това внимание", откровеничи талантливият кулинар.

Тазгодишното лято прекарал в една кухня, а по думите му, имало възходи и спадове.

"Мога да кажа, че трудно се преживява във Варна. Но разбрах, че трябва да се радвам на това, което имам. Разбрах, че без волята си щях да остана на улицата. Разбрах, че късмет имам, когато се нуждая най-много", отбелязва Силви, допълвайки, че мечтае да отвори собствен ресторант, в който да дава шанс на деца като него. И е амбициран един ден да осъществи тази си цел.