Съветниците се събират на последна за годината сесия

Кметът ще подложи на дебат предложението за промяна размера на таксата за битови отпадъци

По предварителен дневен ред от 28 точки ще заседава на последната за годината сесия Общински съвет – Плевен. По-голяма част от предложенията са свързани със структурирането на местния парламент.

Точка първа са предложенията за изменение и допълнение в проекта за правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, изготвени след три заседания на избраната за целта временна комисия. Следващите няколко точки са за избор на заместник-председатели на местния парламент, както и на членове на постоянните комисии. Предложението на председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев е тези комисии да са десет с по седем или девет членове. Кметът на Община Плевен Георг Спартански предлага актуализиране на състава на Комисията за одобряване на критерии и отпускане на средства, постъпили от дарения и спонсорства за отпускане на годишни стипендии и еднократни помощи за участие в мероприятията от национално и международно значение, а също така и на деца – сираци, чиито родители са загинали при особени ситуации.

Спартански ще подложи на дебат и предложението за промяна размера на таксата за битови отпадъци /ТБО/ и повишението й. Това се налага, тъй като постъпленията от ТБО с досегашния размер са крайно недостатъчни за покриване на всички необходими разходи, свързани с предвидените в план-сметката за 2015 г. дейности. През 2016 г. предстои въвеждане в експлоатация и ще започне да функционира новата „Регионална система за управление на отпадъците Плевен” /ново регионално депо за битови отпадъци/. В тази връзка предложението е за недвижими имоти в строителните граници на град Плевен таксата битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на граждани и за жилищни имоти на предприятия догодина да стане 1.494 промила /при досегашни 0.9/; за нежилищни имоти на предприятия – 4.814 /при досегашни 2.9 промила/. Без промяна остава такса „Смет” за недвижими имоти в строителните граници на населените места в община Плевен, което включва град Славяново и селата с организирано сметоизвозване.

За гласуване ще влезе отново и оттегленото на миналата сесия предложение на Спартански за утвърждаване на актуализираната структура на общинската администрация.

Сред останалите точки, които ще бъдат обсъждани, са и удължаване на срока за погасяване на кредита на „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен, във връзка с изпълнението на проекта „Интегриран градски транспорт на Плевен”, както и даване на съгласие за увеличаване капитала на общинското дружество.

Съветниците ще решават и дали Община Плевен ще кандидатства по Проект „Красива България” за ремонт на спортна зала „Спартак”. Заседанието на Общински съвет - Плевен е насрочено за 9.00 часа в конферентната зала на сграда "Гена Димитрова". Това информират от Община Плевен.