Военнослужещи от Плевен отдадоха почит на загиналите в Кербала

На 27 декември се навършват 12 години от гибелта на воините

Военнослужещи от военните формирования в гарнизон Плевен отдадоха почит днес, 23 декември, пред паметта на воините от състава на 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ира, известиха от Министерството на отбраната.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров. В ритуала участваха военнослужещи от военните формирования 22 160, 38 220 и 42 800 в гр. Плевен и общинският духов оркестър. На него присъстваха представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования от гарнизон Плевен и граждани.

На 27 декември се навършват 12 години от гибелта на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров, загинали при терористичната атака на база „Индия“ в Кербала, Ирак. На тази дата военнослужещи от 61-ва механизирана бригада и 68-а бригада „Специални сили“ ще отдадат почит в знак на признателност към техния подвиг. Пред паметниците на загиналите ще бъдат поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната.

Българските воини, загинали в мироопазващи операции изпълниха достойно дълга си в служба на Отечеството и на своя народ. Няма да забравим тяхната саможертва и подвига им.