28 декември - важен ден от историята на футболния Спартак

Спартак (Плевен) е основан преди 68 години като наследник на Републиканец

Днешната дата е паметна за футболния Спартак (Плевен). Ето какво разказват историческите факти.

На 19 август 1931 г. в Скобелевия парк двадесетина футболни дейци учредяват футболния клуб "Белите орлета", който през 1932г. променя името си на "Белите орли". Клубът се развива бързо и през 1941 г. получава от местната власт място за игрище и става първата спортна организация в града, която има собствен терен и съблекалня. По-късно на това място е изграден стадион "Спартак", който днес носи името "Белите орли".

След 1944 г. новата власт в България започва да се намесва и в спортния живот. През 1946 г. на местно партийно ниво е взето решение най-добре развитият организационно клуб в Плевен "Белите орли" да бъде преименуван на "Републиканец" и да премине под шефството на МВР. Това име въобще не се харесва на основателите му и на 28 декември 1947г. е свикано Общо събрание, на което клубът се преименува на "СПАРТАК".

През 1949 г. освен Спартак в Плевен съществуват и оформилите се след различни трансформации и сливания отбори "Генерал Винаров" и "Локомотив". До този момент историята на тези клубове не се преплита по никакъв начин. Всеки от тях има своите корени: "Спартак" - пряк наследник на "Белите орли"; "Генерал Винаров" - пряк наследник на "Скобелев", "Победа" и "Вит” (обединени по-късно под името "СП-39”), както и на "Левски” и на съществувалия кратко клуб "Труд"; "Локомотив” - пряк наследник на "Ботев-21” и "ЖСК".

Спортните ръководители в Плевен вземат решение за създаването на един силен обединен клуб на града, носещ името "Септември", който бързо спечелва промоция за новосформираната "А" група. Съществуването му, обаче, продължава по-малко от година заради взетото на общодържавно ниво решение по подобие на структурата в СССР и в България да се образуват Доброволни спортни организации (ДСО) на ведомствен принцип към съответните отраслови профсъюзи. Така "Септември" се разделя на пет Доброволни спортни организации и "Спартак" продължава самостоятелното си съществуване, оставайки под управлението на МВР.

Постепенно в "Спартак" се вливат всички съществуващи клубове, включително и "Торпедо" през 1957 г. Именно тази роля на "Спартак" му дава право да използва годината 1919 в емблемата си и привържениците на отбора да я почитат.

Информация: Уикипедия