Новата контактна мрежа на тролеите няма да бъде изпълнена в срок

Мисия

28-12-2015, 15:02

Снимка:

Община Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Представят изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Плевен"

Рискуваме да фалираме общината заради лошото управление на европроекти в последните 6 месеца, заяви кметът Спартански

На заключителна пресконференция в Заседателната зала на Община Плевен беше представено свършеното по Проект „Интегриран градски транспорт на Плевен”, който се финансира по Оперативна Програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Основната цел на проекта е ускоряване на икономическото развитие и повишаване на инвестиционната атрактивност на Общината чрез подобряване на достъпността, осигуряване на услуги с адекватно качество и запазване на екологичния потенциал. Проектът цели повишаване привлекателността на обществения транспорт чрез повишено качество на услугата; подобряване достъпа на хората с увреждания до системата на градския транспорт; подобрена урбанистична функционалност на града; повишаване мобилността на общността, давайки предимство на щадящи околната среда видове превоз като обществен транспорт, велосипеден и ходене пеша; намаляване замърсяването и увеличаване капацитета на транспортната система; подобряване на околната среда с намаляване на вредните емисиите чрез развитие на тролейбусната система.

По проекта са изпълнени система за управление на обществения транспорт, ново тролейбусно депо, разширяване, реконструкции и подобрения на тролейбусната мрежа, интелигентна система за управление на трафика, облагородени са спирките на обществения транспорт, изградени са велоалеи, разработена е и Програма за устойчиво развитие и внедряване на иновативни решения.

По думите на кмета на Община Плевен Георг Спартански новата контактна мрежа на тролеите няма да може да бъде поставена до крайния срок за приключване на дейностите по всички компоненти - 31 декември 2015 г. До тогава ще бъде монтирана 86% от мрежата. Вариантите след 1 януари 2016 г. са два – Общината да спре с изпълнението на проекта и да плати санкция от 5 млн. лв. или да финансира със собствени средства необходимите до 1 млн. лв., като финализира дейностите до 10 февруари, информират от местната управа.

Спартански подчерта, че са намерили пълно съдействие от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и лично от зам.-министър Деница Николова и сроковете са максимално удължени. „Нямам никакво логично обяснение защо не е работено през лятото. Рискуваме да фалираме общината заради лошото управление на европроекти в последните 6 месеца и липсата на координация и като срокове, и като качество”, допълни кметът на Община Плевен.