Проектът за водния цикъл на Червен бряг приключи

Нови цени на водата очакват червенобрежани

Най-големият проект в Община Червен бряг, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ – т.нар. „Воден цикъл“ приключи, обявиха на заключителна пресконференция кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов и общинският екип, работил по проекта.

Проектът е на стойност 24. 2 млн. лева, от които 895 433.64 лева са общинско съфинансиране.

"Към днешна дата всички дейности по „Водния цикъл“ са разплатени", съобщи кметът и припомни, че заради нарушения в тръжните процедури управляващият орган е наложил 10% санкция на общината. Става дума за 1,8 млн. лева (вече разплатени), които общината оспорва в съда.

Данаил Вълов обяви, че откакто градът има пречиствателна станция, в река Искър се изливат само чисти води. Думите на кмета потвърди и началникът на пречиствателната станция (ПСОВ) инж. Цеков.

“Резултатът от това скъпо струващо и ефективно съоръжение е, че битовите отпадни води вече няма да замърсяват река Искър“, каза той и допълни, че дори има интерес за изкупуване на отпадното сухо вещество, което се утаява в края на цикъла на пречистване. То е полезно за рециклиране на почвите и може да се използва в земеделието като тор. На въпрос на граждани кога от градските чешми ще потече годна за пиене вода, общинският кмет заяви, че за това е нужна пречиствателна станция за питейни води.

"Проблемът с питейната вода ще решаваме през този мандат. Надявам се това да стане с европейско финансиране“, каза Вълов и припомни, че Червен бряг черпи вода за пиене от карстовия извор в Златна Панега, който е източник за три общини. Затова според него може да се наложи да се изгражда обща пречиствателна станция.

Кметът прогнозира, че след края на проекта „Воден цикъл“ със сигурност ще има нови цени на водата.

"Въпреки че проектът е общински, изградените по него съоръжения – пречиствателна станция и линейна част, ще бъдат прехвърлени по закон в активите на държавното дружество ВиК - Плевен и общината няма как да участва в управлението им“. Вълов посочи още, че за съжаление за 2016 г. ВиК - Плевен планира нулеви инвестиции за рехабилитация на водопроводната мрежа в Червен бряг.

"Всички ние плащаме всеки месец за вода, но оперативното управление на ВиК дружеството е далече от европейското и не е ясно каква част от събраните суми отива за заплати и каква за нови съоръжения“.