Плевен сред рекордьорите по мръсен въздух през 2015 г.

Над 100 дни в годината въздухът в града е бил опасно мръсен

Опасен въздух в половин България! Екоминистерството предупреждава, че на места праховите частици са два пъти над нормата заради мъглите и въглищата за отопление, съобщава Нова телевизия.

"Във всички по-големи населени места се забелязва превишаване на нормата. От два до три пъти и половина", обясни директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов.

Това вреди на дихателната система най-вече. Наблюдава се увеличаване на броя на пациентите в белодробните кабинети. Контингентът, който е застрашен това са децата, възрастните хора и пациентите с хронични белодробни заболявания.

Под сериозен риск обаче са и хората в активна възраст. Данните за 2015-та показват, че замърсяването на въздуха е почти целогодишно.

"В 35 дни в годината е позволено нормата да бъде превишена. Повечето населени места са преминали тази норма”, отбелязва директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов. Рекордьори са Видин, Плевен и Бургас. Над 100 дни в годината въздухът в тези градове е бил опасно мръсен.

Най-добрият съвет според експертите е дървата за огрев да се купуват още напролет - за да имат достатъчно време да изсъхнат до зимата. И още. "Въглища, които са по-калорични, с по-малко съдържание на пепел. Най-еколого съобразното гориво е природния газ”, казва още директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда".

Лекарите съветват, когато има мъгла, да се избягват дълги разходки на открито. Ако това обаче е невъзможно, вариантът е само един. При излизане да слагат плътно плетени шалове като своеобразен филтър срещу праховите частици.