Освещават бойните армейски знамена в Плевен и почитат Ботев

Юнаци ще скачат за кръста в река Вит при село Ясен

Бойните знамена на военните формирования на армейския гарнизон в Плевен ще бъдат осветени днес от Плевенския митрополит Игнатий. Тържественият ритуал ще се състои на площад "Възраждане" - пред храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" от 11.00 ч.

Ще участват почетни роти от военните формирования 42800, 38220 и 22160 от Плевен, Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, представители на дружество "Традиция" в областния град и представители на военно-патриотичните съюзи. На ритуала са поканени представители на държавната и местна власт, командирите на всички военни формирования.

След водосвета на бойните знамена в 12.00 часа кметът Георг Спартански и представители на Община Плевен ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард по повод 168-ата годишнина от рождението на поета-революционер.

В 12.30 часа по традиция при Историческия мост край с. Ясен ще бъде отслужен водосвет и ритуално ще бъде хвърлен и изваден православния кръст от водите на река Вит.