Отмениха присъдите за пране на пари на сводниците от клана Беркови

Крими

06-01-2016, 12:09

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трима от скандалната ромска фамилия Беркови влизат зад решетките

Делото е върнато на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, които нарушавали правото им на защита

Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите за пране на пари на трима от плевенския цигански клан Беркови, заработили над 40 000 евро от трафик на проститутки в Бремен, Германия. Делото е върнато на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, които нарушавали правото на защита на сводниците. Окръжният съд в Плевен призна съпрузите Божидар и Райна Беркови и дъщеря им Марина за виновни в това, че в периода от 2007 г. до края на 2011 г. получили и използвали парични средства, за които знаели, че са придобити от тях в Германия чрез тежко умишлено престъпление - "трафик на хора с цел сексуална експлоатация".

Фамилията търговци на жива плът извеждали зад граница малограмотни ромки, които после продавали на клиенти. Момичетата били набирани с обещания, че от сексуслуги ще могат да изкарат добри пари и да се сдобият със собствен дом.

В действителност, след пристигането им в Бремен, те били подлагани на брутална сексуална експлоатация. Божидар, Райна и Марина прибирали ежедневно всички печалби и ги превеждали у нас.

За финансовите престъпления те получиха по 7 години затвор и глоби от по 100 000 лв. всеки. Първоинстанционният съд постанови да се отнеме в полза на държавата предмета на престъплението - сумата в размер на 79 072,99 лв. във вид на пари и златни накити, които били иззети в хода на досъдебното производство от домовете на подсъдимите.

Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на прокуратурата и жалби от подсъдимите.

Магистратите са постановили, че "присъдата е постановена при особено съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правото на защита на тримата подсъдими, които нарушения са допуснати, както от първоинстанционния съд, така и на досъдебното производство от прокурора при изготвяне на обвинителния акт". Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на касационен контрол.