Ето кой извади кръста край Плевен!

Животът

06-01-2016, 14:40

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнаци от Плевен не се уплашиха от ледените води на Вита (Снимки)

Щастието да извади кръста на Йордановден се усмихна на 29-годишния Богдан Обретенов от Плевен

Въпреки, че Община Плевен отмени ритуалa по хвърлянето на кръста за Йордановден от моста на Ясен, традицията бе спазена. Заслуга за това има общинският съветник Йордан Грижов, който за много кратко време с добри приятели и съмишленици съумя да създаде нужните условия и организация за провеждането на ритуала.

В 12.30, както бе предварителната уговорка, ентусиастите, решили и тази година да си опитат късмета, хвърляйки се кръста в река Вит при Ясен, се бяха събрали на брега на реката. Традицията бе спазена и бе отслужен водосвет за Светото Кръщение. С пожелание за здраве и късмет попът хвърли кръста и въпреки леда и студа мъжете смело се хвърлиха във водата. Сред тях бе и самият организатор на събитието общинският съветник Йордан Грижов, който днес има двоен празник – рожден и имен ден.

Участниците в ритуала разчитаха и на силната подкрепа на хората, част от които бяха областния управител Ралица Добрева, народния представител Владислав Николов, председателя на ОбС Мартин Митев и общинския съветник Христослав Михайлов.

Щастието да извади кръста на Йордановден се усмихна на 29 годишния Богдан Обретенов от Плевен. Той си пожела здраве и късмет и бе категоричен, че догодина отново ще участва в ритуала за Йордановден.

Първите, поздравили победителя, бяха депутатът Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева и председателят на ОбС Мартин Митев, който в лично качество даде на победителя и парична награда.