Срамота! Кметът "нямал време да се занимава" с транспортирането на тялото на Дани до Плевен, твърди леля му

"Какво прави детето ви в Лондон?!", отговорили от общината на молбата за съдействие от близките на момчето

Както вече Plevenutre.bg писа, в началото на януари 17-годишният Даниел Димитров от Плевен почина от рак в болница в Лондон. За да бъде транспортирано тялото му в България, семейството му се нуждае от 3000 паунда. Това трябва да се случи най-късно в понеделник, 11 януари.

Момчето е родено на 10 ноември 1998 г. Учи в СУ "Георги Бенковски". Преди 3 години заминава за Лондон, където продължава своето средно образование. Завършва със златна грамота и е прието в колеж. През юли 2015-а година започва да изпитва болки в кръста, придружени с висока температура. Диагностициран е с рак от българските лекари и след като здравословното му състояние не се подобрява, заминава отново за Лондон. На 31 декември лекарите съобщават на семейството, че няма да се излекува. Два дни по-късно умира....

"Сумата се доближава от 4100 до 5000 паунда. Това иска траурната агенция, без нея не може да се извърши цялата процедура по транспортирането. За нас е скъпо, но за тях тази сума там не е голяма", разказа в "Часът на Милен Цветков" лелята на Даниел - Станка Панова.

Майката на момчето живеела от години в Англия. Наложило й се да замине да работи, но поддържали връзка. Там родила и друго дете. След като му установили диагнозата се очаквало да му отпуснат помощи като онкоболен, но това така и не се случило. В последните месеци майката се посветила изцяло на сина си и не работела.

Даниел има българско гражданство. Роден е в Плевен, но тук го отгледали леля му и баба му. Няма баща. Припознал го съпругът на Станка и го отгледали като свое дете. С тяхното момиче, Лорна, израснали като брат и сестра.

"До преди 3 години си го отгледах аз, като мой син. Тогава замина за Англия да види майка си, но се влюби в Лондон и реши да остане. Започна училище, научи няколко езика, има много приятели. Всички учители го обичат и плачат с глас. Те също са събрали пари и са ги дали на сестра ми.

"Искаме да си го погребем вкъщи. Той си е българче. Последният му рожден ден беше на 10 ноември. Желанието му за подарък беше торта под формата на България и с герба на България. Не му я поднесохме с "Честит рожден ден", а с химна на България", разказа през сълзи Станка.

Тогава дошъл сблъсъкът с институциите...

"Още в първия работен ден на новата година отидох до общината, за да обясня какъв е случая и да се моля за някакви средства. Преди да стигна до зам. кмета ме посрещнаха някакви двама господа. Те ми казаха директно: "Абсурд! Отпускаме само 300 лева за социално слаби! И какво прави детето ви там?!".

"Обясних им, че в България лекарите казаха, че не могат да го лекуват. Всеки родител гледа къде да си заведе детето, за да получи адекватно лечение. Отказаха ми", разказа Станка.

"Излязох навън и седнах. Реших да се върна. Влезнах при зам.-кмета. Обясних му каква е ситуацията. Той твърдо обеща, че ще съдейства и ще помогне. До два дни трябваше да преведат парички по сметката. Оставих банкова сметка и молба, в която е описано за какво става въпрос. Два дни след това ми звънна една позната, която е близка и на кмета. Понеже вече видяла какво става по фейсбук, го помолила и се обърнала директно към него. "Да, запознати сме със случая. Цялата община знае, но нямам време да се занимавам и не мога да помогна.", били думите му, разказа Станка.

"Извинявам се за израза, но може ли един селски кмет да ми дари 2000 лева, а плевенският кмет да каже, че не може да се занимава. За плевенско дете! А когато са избори, как могат да ходят и да помагат?!", недоумява лелята на Даниел.

Припомняме, че вече над половината сума е събрана. Oсвен въпросните 2000 лева дарениe, е направено и дарение от партия в размер на 5000 лева.

Станка разказа пред Милен Цветков още, че в английската клиника, където Дани се лекувал, срещнали невероятно отношение. На децата е подсигурена компютърна зала, библиотека, игрална зала, музикална зала. Всяко болно дете има медицинска сестра и им се обръща голямо внимание. Англия поела всичко по хоспитализацията му, защото Даниел учел  в страната и имал европейска здравна карта. А сега няма кой да поеме връщането в България...

Можете да помогнете на Лорна и семейството й на една от двете сметки:

IBAN GB20 BARC 20891503940098
SORT CODE 87-70-08
ACCOUNT NO 77820968
IBAN: GB84 TSBS 8770 0877 8209 68

Nadya Naydenova

За България:

Central Cooperative Bank ltd . Sofia
Rakovski 103, for Branch Pleven
swift: CECBBGSF
IBAN: BG14CECB979010F3743700