Плевенчани ще гледат Иван Ласкин в "Иванов" от Чехов

Актьорът от филма “Васко да Гама от село Рупча” излиза на плевенска сцена на 16 февруари

Иван Ласкин е поредният любим български актьор, който ще акостира на сцената на ДКТ "Иван Радоев". Това ще се случи на 16 февруари, когато превърналият се в любимец на няколко поколения българи заради ролята си на Васко Да Гама от село Рупча артист ще се преобрази в "Иванов" по Чехов.

Режисьор на постановката е Стефан Спасов. Спектакълът е на Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора. Участват още Светла Тодорова, Ивалин Димитров, Христофор Недков, Елена Азалова, Светослава Иванова, Иван Калошеф, Миленка Сотирова, Илчо Димитров, Стефан Борисов и Галя Александрова.

Билетите са на цени от 6, 8 и 10 лв.

Премиерата на "Иванов" се е състояла в Москва на 19 ноември 1887 година. Според спомените на по-малкия брат на Чехов – Михаил – в края на спектакъла в залата настъпила невероятна бъркотия: "Публиката скачаше от местата си, едни аплодираха, други освиркваха, трети тропаха с крака, а на балкона бе настъпил истински бой между тези, които аплодираха, и онези, които освиркваха.” Намесва се полицията, за да изхвърли някои размирници.

През следващите дни споровете продължават, премествайки се от сцената в салоните, клубовете, печата. В театралните среди говорят, че никога не са виждали такова разпалване на страстите, такова всеобщо аплодисменто-освиркване, каквито са видели и чули покрай тази пиеса.

Естествено, основните спорове се водят около личността на самия Иванов, магнетичен, противоречив, непримирим, скандален руски Хамлет.

С трескаво съзнание, с надраскана душа, той още броди между нас и търси смисъл...