Кметът на Червен бряг: Центърът за работа с деца не се закрива

Ползата от съществуването му, както и успехите на възпитаниците му са безспорни, отбеляза инж. Вълов

Община Червен бряг категорично заявява, че не закрива Центъра за работа с деца, съобщи кметът инж. Данаил Вълов. Той не крие, че финансирането на Центъра само за сметка на приходите от местни данъци такси, без помощ от държавата, ще бъде трудно.

"Ползата от съществуването му, както и успехите на възпитаниците му са безспорни. Не желаем да оспорваме или омаловажаваме работата на ръководителите и треньорите в школите му“, обясни общинският кмет. Причина центърът да остане само на общинска издръжка е престъпната разсеяност на предишното ръководство на Община Червен бряг, което проспива срока, в който Центърът за работа с деца да бъде включен в системата на народната просвета и да получава и държавно финансиране".

Oт местната администрация припомнят, че с министерско постановление от 20.02.2015 г. се регламентира финансирането на извънучилищни педагогически дейности в системата на народната просвета, какъвто е Центърът за работа с деца.

Допълнително, от 01.010. 2016 г. спира и изплащането на целеви средства за извънучилищни дейности като добавка към Единния разходен стандарт за брой ученици.

Въпреки затрудненията от Общината обещават да внесат необходимите документи, за да може Центърът отново да се финансира от държавата. Работи се и по проект за разнообразяване на дейността му.