Цецка Цачева се срещна с председателя на Комисията по наука, образование и младежка политика на Туркменистан

Бяха обсъдени възможности за разширяване и задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни

Възможностите за разширяване и задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за по-динамични контакти между институциите на България и Туркменистан бяха акцент в разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Комисията по наука, образование и младежка политика на Меджлиса на Туркменистан Маметмират Гелдиниязов. Гостът разговаря и с председателя на Комисията по образование и наука Милена Дамянова.

Народното събрание и Меджлиса на Туркменистан имат добра основа за развитие на парламентарното сътрудничество, за което принос имат групите за приятелство в двете законодателни институции, подчерта на срещата Цецка Цачева. Тя посочи, че освен чрез групите за приятелство парламентаристите на двете страни могат да си сътрудничат и по линия на парламентарните комисии.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че има видима динамика в двустранните отношения след визитата на българския премиер Бойко Борисов в Туркменистан. Разговорите и подписаните по време на посещението документи са добра основа за развитието и задълбочаването на отношенията между нашите две страни, добави Цецка Цачева. За България Туркменистан е приятелска държава и трябва да се стремим да поддържаме по-динамични контакти между представителите на различните институции, посочи председателят на Народното събрание.

Председателят на Комисията по наука, образование и младежка политика на Меджлиса на Туркменистан Маметмират Гелдиниязов благодари за сърдечния прием и конструктивните разговори в българския парламент. Той изрази надежда, че двустранните отношения между България и Туркменистан ще продължат да се разширяват и задълбочават.

Реформата в образоватената система на страната е основен приоритет за Туркменистан, подчерта Маметмират Гелдиниязов. Той уточни, че през 2014 г. е бил приет изцяло нов закон за образованието, който обхваща всички образователни степени. Председателят на Народното събрание отбеляза, че са близки темите и въпросите, които стоят на дневен ред пред народните представители от комисиите по образование на двете страни и изрази увереност, че парламентаристите на България и Туркменистан ще споделят своя опит и ще търсят най-добрите решения за подготовка на младите хора в своите страни.

По-рано Маметмират Гелдиниязов имаше среща в Народното събрание с народните представители от Комисията по образование и наука. С приоритетите в работата на комисията запозна госта нейният председател Милена Дамянова. Тя отбеляза, че в България се провеждат важни реформи в сферата на образованието и подчерта, че през 2015 г. е бил приет изцяло нов Закон за предучилищното и училищното образование. Предстои Министерството на образованието и науката да подготви подзаконовите нормативни актове, за да може новите разпоредби да бъдат въведени от следващата учебна година, посочи Милена Дамянова. Като основен приоритет в работата на Комисията по образование през тази година тя открои обсъждането и приемането на промени в Закона за висшето образование и в Закона за развитието на академичния състав в Република България.

По време на посещението си в България председателят на Комисията по наука, образование и младежка политика на Меджлиса на Туркменистан има срещи с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и със заместник-ректора по международната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Мария Стойчева. Предвижда се гостът да посети Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ и да разговаря с ученици и преподаватели.