Засилване на контрола при паркиране в "Синя зона" и разширяването й предлага Георг Спартански

Два "паяка" ще разчистват Плевен от неправилно спрели автомобили

Кметът на Община Плевен Георг Спартански ще внесе като извънредна точка на предстоящата тази седмица сесия предложение за създаване на комисия, която да изготви критерии, по които да се издават пропуски за безплатно паркиране. Той се мотивира, че е крайно време да бъде сложена точка на безразборното издаване на такива пропуски. Право на пропуски за безплатно паркиране в Синя зона имат лица, които са на избираеми длъжности в Община Плевен, както и заслужили и почетни граждани на Плевен. Практиката обаче показва, че с картите масово се злоупотребява. Спартански даде пример с факта, че има общински съветници официално с по 3 пропуска и изрази съмнение, че неофициално са и повече.

Справка от Центъра за градска мобилност, поискана от г-н Спартански сочи, че годишно се издават между 500 и 600 пропуска за безплатно паркиране на институции, фирми и лица, без да има ясни критерии. "При това бюджетът на Община Плевен се ощетява с около 250 хил. лв. и ако тази практика не се спре, загубата ще продължи. Затова ще внеса предложение за създаване на такава комисия, която до месец февруари да изготви ясни критерии за издаване на пропуски”, заяви кметът, цитиран от пресцентъра на общината.

В друга извънредна точка той ще предложи създаването и на комисия, която спешно да обсъди възможността за разширяването на Синята зона в Плевен. Георг Спартански припомни, че в момента тя обхваща 20 участъка с общо 700 паркоместа. 70 от тях са закрити заради изграждането на велоалеята, още 22 ще бъдат премахнати, ако съветниците приемат предложението за преместване Улицата на цветята на паркинга на ул. "Заменхоф” срещу сградата на ДКТ "Иван Радоев". Според Спартански нарастващият брой автомобили е един от сериозните проблеми на града, това е и причината за високото ниво на замърсеност на въздуха в централната част на Плевен.

Във връзка с нерегламентираното паркиране предстои и обявяване на нова обществена поръчка за "Извършване на услуги с техническо средство тип "Паяк” за принудително преместване на ППС на територията на Община Плевен”. Кметът уточни, че срокът на договора с настоящия изпълнител на услугата изтича през април, в новата поръчка ще бъдат заложени два "паяка". "Така ефектът определено ще е доста по-забележим”, подчерта г-н Спартански.