Прокуратурата инспектира въжените мостове на територията на Плевенска област

Един е в лошо техническо състояние, взимат бързи и ефикасни мерки за поправката му

Предприемане на незабавни мерки, във връзка с опасните въжени мостове, разпореди прокуратурата на кметовете на общини от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура.

Организацията на проверките е осъществена от окръжните прокуратури и извършена съвместно с кметовете на общините чрез комисии, които са инспектирали въжените мостове на територията на всички общини в петте области от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверени са всички съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Целта е да се установи състоянието на въжените мостове към момента и тяхната безопасност за ползване.

Проверката е установила 23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност. За всички констатирани неизправности прокуратурата на основание чл.145 от ЗСВ е изпратила предложения до кметовете на общини за вземане на незабавни мерки.

На територията област Плевен има 5 въжени съоръжения, от които един е в лошо техническо състояние. До кмета на Община Плевен е изготвено предложение на основание чл.145 ал.1 т.6 от ЗСВ да бъдат взети бързи и ефикасни мерки за поправката на моста.