Слави Трифонов: Можеш да махнеш "Къде си вярна, ти, любов народна" от учебника, но не и от сърцата на българите

Шоуменът от Плевен не остана безучастен към скандала с махането на ключови автори от учебниците

По повод предложението песента "Къде си вярна, ти, любов народна” да бъде премахната от учебниците, Слави Трифонов взе отношение във вечерното си шоу.

"Това – да си българин, не се учи по учебник. Тези хора, които са направили това безумно предложение, трябва да знаят само едно – можеш да махнеш песента от учебника, но не можеш да я махнеш от сърцата и от умовете на всички, истински българи!".

Припомняме, че скандалът се развихри, след като стана ясно, че "История славянобългарска" и "Къде си, вярна ти любов народна?” липсват от проектите на нови учебни програми по български език и литература за 6 клас. Проектите са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката. Досега откъси от Паисиевата история бяха в учебната програма на шестокласниците. Сравнение между нея и сегашните проекти показва, че не са посочени също произведения като "Вятър ечи, Балкан стене", "Хубава си, моя горо" и "Хайдути" от Христо Ботев. Впоследствие стана ясно, че тяхното изучаване се планува да бъде оставено за часовете по музика, а "История славянобългарска" да се премести в девети клас.