Валя Таслакова: Прокуратурата няма воля да си свърши работата

"Какво ще се случи, ако просто обявим награда за главата на Хюриет?", пита майката на Цвети

Навърши се година и половина от смъртта на Цветелина Таслакова, която почина след автомобилна катастрофа на 28 юли 2014 година. В инцидента загинаха и 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Катастрофата бе предизвикана от 31-годишния Хюриет Сюлейманов, който е осъждан 12 пъти за други престъпления и е с 93 висящи дела, но в крайна сметка изчезна.

Според Валя Таслакова - майката на Цветелина, Хюриет е заминал за Германия. На делата, които се водят срещу него, се явява служебно назначен адвокат. За да се призове Хюриет, трябва да му се издаде европейска заповед за задържане.

"На 5 май ще се навършат две години от катастрофата. Тогава двете момчета загинаха на място, а от смъртта на Цвети година и половина, защото тя претърпя 40 операции, но не можаха да я спасят, не й стигнаха силите да се пребори. Имаме две присъди, втората потвърди първата. Максималната възможна по стария закон - 15 години. Апелативен съд я потвърди и сега имаме нова дата на последен съд", каза Валя Таслакова в "Часът на Милен Цветков".

Майката на Цвети разказа в студиото, че Сюлейманов е представян в съда от служебни адвокати. Брат му се свързал с тях, като им предал, че били длъжни да обжалват. "Той не може да не бъде представляван. Ако никой не го представлява, това означава, че ние нямаме годно по нашия процесуален кодекс дело", каза още Валя Таслакова. "Всичко върви, времето върви. Телевизиите продължават да дават гласност и не спират да информират за случая. Дано със съвместни усилия да успеем да променим нещо поне за следващите хора. При нас това, което най-много ни устройва е невъзможно. Децата няма да върнем", добави тя.

"Едни казват европейска заповед за арест може да се издаде - така наречената червена бюлетина - едва след влизане на присъдата в сила, като мине Върховен касационен съд. Таслакова обаче, която има юридическо образование, твърди, че такава може да се издава по всяко време на съдебното производство, но въпреки това такава все още няма. "Предполагаме, че той е в Германия. Всичко, което научаваме, и то по неформални канали, го съобщаваме на прокуратурата. Оттам към нас – нищо. Съдът трябваше да я издаде, но не я издаде. Сега вече идва ред на прокуратурата, когато се изчерпват съдебните инстанции", допълни Валя Таслакова.

"Ако аз трябва да отговоря не като юрист, а като майка, за нас с г-жа Горанова, като се абстрахираме от общо, сигурно, 40 години юридически стаж, за нас е елементарно да намерим този човек. Дори да го върнем в България. За нас проблема е, че не можем да го върнем вероятно жив тук, защото той няма да се остави доброволно да бъде докаран. Другият вариант е пристигам във вашето студио и просто обявявам награда за главата му. Какво ще се случи? Аз съм загубила почти всичко мачове. Нямам какво да губя повече. Загубих най-скъпото. Остана ми още едно дете, Слава богу. Но на Горанова не й остана и едно дете. Разбирате ли? Тоест, аз чакам прокуратурата, която го остави да безчинства без книжка 17 години. Нима той не е спиран там, нима не го знаят в Разградско из селата, че е без книжа. А после 90 дела тя не ги образува навреме. Той е мачкал полицаи, съден е на по година, нападал е органи на реда, опитвал се е да гази хора с БМВ до София. Аз знаех, че той ще избяга, но защо не го знаеха другите - те да не би да имат по-малко стаж от мен? Работят същото право и четат същите закони.”, каза още почернената майка в разговора с Милен Цветков.

"Дали има чадър, аз не мога да повярвам? Той е толкова нищожен... За какво да му направиш чадър и на кой може да бъде полезен? С ум ли, с пари ли, с действия ли, с какво? Аз съм била съдия 6 години и ви казвам - просто няма воля да си свърши работата прокуратурата. И г-н Цацаров да ми го сложите до мен, ще му го кажа. Те са виновни. Защото не е само Хюриет, много са такива като него", каза още Валя Таслакова.

"Това е най-тежката, като резултатност, катастрофа, съчетана с най-тежкия като криминален профил извършител, и това е най-тежката присъда в новата демокрация. Няма по тежка присъда дадена за катастрофа. Това е, което ние сме успяли да постигнем благодарение на медии, на обществена подкрепа, огромна енергия и ресурс.", каза още майката.