Слави събра 673 481 подписа за референдума

Предстои проверка на ГРАО за истинността на представените данни

Точно 673 481 подписа внесе в НС Инициативният комитет на "Шоуто на Слави” за провеждането на национален референдум за промяна на политическата система, съобщава btvnovinite.bg. Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година, като бяха формулирани 6 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС. През последните три месеца плевенчани се редяха на опашка всекидневно пред пунктовете в Плевен. Подписката вървеше и на много места в областта - Белене, Червен бряг, Левски, Кнежа, Искър...

Припомняме, че събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. Предстои проверка на ГРАО за истинността на представените данни. Ако валидните парафи са над 400 000, допитването ще се проведе.