Ангелкова: Въпреки трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 млн. чужди туристи

Няма да се строи втори лифт на Банско, обяви министър Ангелкова

Независимо от трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 милиона чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 33-то Международната туристическа борса "Ваканция & СПА ЕКСПО".

Министърът заяви, че за нея е удоволствие да открие тази борса, която определи като изключително важна за нас.

"Всяка поредна година броят на участниците се увеличава. Тази година той достига почти 400 и това е голяма признателност за усилията, които се полагат, така че България да се превръща в целогодишна, разпознаваема, привлекателна туристическа дестинация", обясни тя.

По думите ѝ независимо от трудната 2015 г., сме посрещнали повече от 7 милиона туристи - чуждестранни граждани.

"Броят на нощувките е около 21 милиона. През 2015 г. преминахме психологичната граница за приходи от 1 млрд. лева само от нощувки. От тях 8 млн. лв. са реализирани от български граждани", поясни министърът.

След откриването на туристическата борса министър Ангелкова коментира пред журналисти някои актуални теми:

Няма да се строи втори лифт на Банско, обясни министър Ангелкова. Обяснението се налага, след като вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че по време на съвет на управляващата коалиция е било взето подобно решение. 

Относно блокадата на българо-гръцката граница, министър Ангелкова коментира пред журналисти, че пропуснатите ползи за България заради блокадата са големи. Тя уточни, че към момента не разполага с данни за точния им размер. Министърът добави, че досега от бранша не са постъпвали оплаквания заради ситуацията. 

“Нямаме данни за някакъв осезаем спад, зимните ни курорти са пълни, направените резервации са изпълнени”, допълни министърът и посочи, че като цяло ситуацията е неприятна и тревожна и ако продължи дълго, несъмнено ще даде отражение върху туризма. 

В отговор на въпрос дали политическата обстановка на Балканите се очаква да се отрази положително върху ръста на туристи в България, министърът заяви, че за страната ни е важно съседите ни да са добре и обстановката да е стабилна. Работата по представяне на страната ни като дестинация за почивка през лятото започна миналата година, напомни министърът и с това аргументира очакванията за силен летен сезон с ръст от руския, полския, английския, румънския, германския, израелския и други водещи пазари.