Цецка Цачева: Със своите продукти на основата на меда България може да излезе и на външния пазар

Плевен се превръща в едно от най-големите средища на любители на меда и производните му продукти, отбеляза тя

"Със своите продукти на основата на меда България днес може да излезе и на външния пазар, защото този отрасъл има традиции у нас и държавните институции полагат усилия той да се развива и да бъде конкурентноспособен", отбеляза Цецка Цачева при откриването на Международно изложение–договаряне "Пчеларство–Плевен 2016", което ще продължи до 14 февруари.

Преседателят на парламента посочи, че пчеларството е сфера, в която са необходими не малко инвестиции, и подчерта заслугата на българския евродепутат Мария Габриел за отпускане на европейски субсидии за този отрасъл.

"Провеждането на Международното изложение-договаряне вече е традиция и всяка година около празника на Свети Харалампий Плевен се превръща в едно от най-големите средища на производители, дистрибутори и любители на меда и производните му продукти", посочи Цецка Цачева. Тя цитира мисъл на Айнщайн, според когото, ако пчелите загинат и изчезнат от Земята, на човечеството му остават не повече от четири години живот. "Затова е много важно да пазим природата чиста, да поддържаме биоразнообразието, да създаваме възможности за хората, които професионално или любителски се занимават с пчеларство", добави тя.

"Международното изложение–договаряне „Пчеларство – Плевен 2016“ е важно събитие, защото е място за среща на производители, дистрибутори и почитатели на меда", посочи председателят на Народното събрание и пожела успех на всички участници във форума.

Припомняме, че на откриването на изложението присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В него участват фирми от България, Англия, Италия, Франция, Китай, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Хърватия, Полша, Румъния, Унгария, Белгия, Дания, Финландия и Украйна.