Разчистват незаконните автоморги, патрули ще пазят детски и спортни площадки от вандали

Сформират специална комисия, която да огледа и отчете фактическото състояние на електрическите стълбове

До края на февруари всички собственици на нелегални автоморги ще трябва да ги разчистят доброволно, в противен случай ще бъде предприето принудително извозване на автомобилите, съобщи кметът на Община Плевен Георг Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа. Образуваните нерегламентирани сметища и гробища на стари коли не само замърсяват съответния квартал, но и създават огромен дискомфорт за гражданите с шума и мръсотията около тях. Бракуваните машини ще се карат на охраняем паркинг в жк „Сторгозия” и след известно време ще бъдат предавани за скрап. „Ще направя всичко възможно тези своеволия да бъдат прекратени”, беше категоричен кметът.

Във връзка със зачестилите посегателства и вандализъм на детски и спортни площадки в града  Спартански информира, че специално сформирани мобилни групи ще патрулират около съоръженията. Служители на общинското звено „Инспекторат”, които ще влязат в групите, освен със съответните обозначения и униформи ще бъдат снабдени и с помощни средства – палки и белезници. Групите ще осъществяват превенция, но и ще реагират при констатиране на вандализъм по площадките. За опазване на общинското имущество ще се търси съдействието и на полицията. До тази мярка се стигна след представен от фирма „Паркстрой” отчет, че 40 от общо 60 детски площадки в Плевен се нуждаят от ремонт заради посегателства.

"Не мога да разбера що за хора са тези, които замърсяват и чупят съоръжения. Защо трошим обществени пари, за да задоволим страстите на вандалите? Общо 540 хил. лв. е платила Община Плевен през миналата година за поправка на детски и спортни площадки и за почистване на нерегламентирани сметища. А тези пари може да се вложат за направа на нещо ново или за подобрения”, коментира Спартански.

Сред другите мерки, които ръководството планира да предприеме, е сформиране на специална комисия, която да огледа и отчете фактическото състояние на електрическите стълбове. Тези, чието състояние е компрометирано, ще бъдат сменени с нови, за да се избегнат евентуални щети и опасност за живота и здравето на хората. Освен това кметът ще предложи на общинските съветници да се подменят осветителните тела на уличните стълбове в града. „Плащаме много голяма сума за осветление, а има по-икономични и енергоефективни съоръжения. Подмяната ще намали сумата с 50-60%”, обясни кметът на Община Плевен.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"