Затягат финансовия контрол върху общинските фирми чрез въвеждане на 3-месечни отчети

Предложената промяна на Наредба №8 предстои да бъде разгледана на заседанието на ОбС – Плевен на 25 февруари

Затягане на финансовия контрол върху общинските фирми чрез въвеждане на 3-месечни отчети, е едно от предложенията, които ще обсъждат в четвъртък съветниците на Плевен, информират от сайта на ОбС. Промяната е залегнала в предложение за изменение на Наредба №8, регламентираща условията и реда за упражняване на правата на собственик от Община Плевен върху общинската част от капитала на търговските дружества. Точката е първа в предварителния дневен ред на сесията, вносител е председателят на Общинския съвет Мартин Митев. „Настоящият проект за изменение на нормативния акт е изработен във връзка с недостатъците, установени в практиката по прилагането на Наредба №8“, посочва в мотивите си Мартин Митев. Той допълва, че предлаганият проект на Наредба за изменение на Наредба №8 отчасти засяга и определените от Общинския съвет правомощия на кмета на общината на едноличен собственик на капитала в общинските еднолични търговски дружества с ограничена отговорност. В практиката са установени и несъответствия на Наредбата със законодателство от по-висока степен.

„За търговските дружества с общинско участие са приложими разпоредбите на Закона за финансово управление и контрол и в тази връзка управителните им органи е необходимо да въведат контролни дейности, включващи писмени политики и процедури, създадени да дават разумна увереност, че рисковете са ограничени в допустимите граници, определени в процеса на управление на риска. Предвид участието на едноличните търговски дружества с общинско участие в процедури за възлагане на обществени поръчки е необходимо упражняването на предварителен, текущ и последващ контрол с цел по-ефективно управление и недопускане на негативни финансови резултати“, посочва още в предложението си Митев. От органите на Сметната палата е установена и липсата на регламентиран ред в Наредбата за назначаване на управителите на търговските дружества.

Като основна цел на предлаганите промени в Наредба №8 се посочва преодоляване на недостатъците, установени в практиката по прилагането й до момента. В досега действащата Наредба договорите с управителите и членовете на съветите на директорите могат да бъдат предсрочно прекратени от кмета на общината в конкретно изброени случаи. Не е уреден еднозначно въпросът за прекратяването на договорите с контрольорите на търговските дружества, като целта е с предложеното изменение да се преодолее възможността за тълкуване. „С цел по-ефективно управление е целесъобразно упражняването на предварителен, текущ и последващ контрол във връзка с поемането на задължения и участието на едноличните търговски дружества в процедура по възлагане на обществени поръчки. В тази връзка с проекта се въвежда задължение на контрольора да упражнява този вид контрол. Отново с цел по-ефективно управление и публичност на същото се въвежда и задължението за предоставянето на 3-месечни анализи на финансовите резултати пред принципала“, се казва в предложението.

В проекта за решение е записано, че управлението на общинските еднолични търговски дружества се възлага след провеждане на публичен подбор, който ще се извършва от Общинския съвет между кандидатите отговарящи на изискванията. И още: „Кандидатите се изслушват на заседание на Общинския съвет, където представят визията си за развитие на дружеството и отговарят на допълнителни въпроси. След приключване на изслушванията, кандидатурите се подлагат на гласуване и Общинския съвет приема решение за избиране на управител или членове на съвета на директорите на дружеството.“ За прилагането на изменението на Наредба №8 не са необходими допълнителни финансови средства. Очакваните резултати от промените - преодоляване на недостатъците, установени до момента в практиката по прилагане на действащата Наредба №8, и въвеждане на по-строг контрол за общинските дружества при поемане на задължения и при участие в процедури по възлагане на обществени поръчки.

Предложената промяна на Наредба №8 предстои да бъде разгледана на заседанието на Общински съвет – Плевен на 25 февруари.