Посочиха плевенските млади възрожденци за пример в страната

Над 70 ученици и техните ръководители от различни училища в града се включиха във Втората годишна национална среща

Клубовете "Млад възрожденец” в Плевен бяха най-цитирани като пример за активна дейност и добри инициативи по време на Втората годишна национална среща на младите възрожденци от страната. Събитието се състоя на 21 февруари в Тържествената зала на Военната академия „Г. С. Раковски” и събра близо 500 участници от цялата страна. Плевенската група, водена от Васил Копчев - Почетен председател на Общинския клуб „Васил Левски”, наброяваше над 70 ученици и техните ръководители от различни училища в града, информират от пресцентъра на Община Плевен.

Официални гости на срещата бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, директорът на Военната академия бригаден генерал Тодор Дочев, големият български писател и радетел на „Млад възрожденец” акад. Антон Дончев.

Тридесетте и седем клуба, създадени за първата година от началото на инициативата, вече са 200. Нарастващият интерес към тях надмина очакванията и оправда надеждите ни, каза в приветствието си председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев. Сред всички положителни дейности в страната той специално акцентира на благотворителната акция за събиране на дрехи за приюта в Нови хан на „Млад възрожденец” в СОУ „Иван Вазов”, презентациите за българската история и ценностите на клуба от четвъртокласниците в НУ „Хр. Ботев” сред по-малките им съученици, грижите на младите възрожденци от Прогимназия „Цветан Спасов” за техен връстник в неравностойно положение, както и на активното участие на плевенските млади възрожденци в различни конкурси, обявени от Общобългарския комитет „Васил Левски”. 

Участниците в срещата бяха приветствани от вицепрезидента Маргарита Попова. "Реформата в образованието няма да се случи, докато не се погледне на родолюбивото възпитание като процес, в който участват учители, родители и деца. Не може да искаме от учителите да направят това, за което няма създадени никакви условия.”, подчерта вицепрезидентът. Маргарита Попова отправи послание и към учителите, родителите и обществениците - да учат децата, че историята е процес, а "не сбор от факти и набор от информация". "И ако ги нямаше тези звезди на небосклона Каблешков, Бенковски и Караджата, нямаше да го има и Левски. Нямаше да ги има днешните скандали за реформа в образованието, ако имаме правилно отношение към историята“, отбеляза още Попова.

В обръщението си акад. Антон Дончев изтъкна, че центърът на човешкото съществуване е любовта към родината и свободата, а най-великият българин Васил Левски доказва това със собствения си живот. Той беше пратеник на времето с мисията да покаже, че възможностите на човешкия дух и воля нямат предел, допълни акад. Дончев.

Младите възрожденци от Плевен посетиха след срещата и изложбата с портрети и скулптури на Васил Левски от български автори в столичната Художествена галерия.