Армията привиква на отчет всички мъже от 18 до 32 г.

Така от МО се надяват да попълват резерва на войската за военно време

Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба, пише вестник "Сега". Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия. Така от МО се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени. Самите промени все още обаче не са публикувани.

След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум.

Не е ясно обаче как ще се завеждат на отчет младежите – по служебен път или чрез подаване на документ за регистрация във военното окръжие.