Плевен сред градовете с най-много кандидати по програма "Спортни таланти 2016"

136 състезателя от 37 вида спорт подадоха кандидатурите си

136 състезателя от 37 вида спорт подадоха кандидатурите си по програма "Спортни таланти", която Еврофутбол организира за пета поредна година заедно с партньорите от Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ).

Най-многобройни са представителите на леката атлетика - общо 25, като така за пети път Царицата на спортовете е Царица и на инициативата на букмейкърската къща. След лекоатлетите се нареждат представителите на: кану-каяка – 18 човека. 12 са джудистите, а 9-ма са ветроходците.

От постъпилите проекти 6 броя са на параолимпийци – от тях 4-ма са лекоатлети, по един от тениса на маса и тениса на корт. Те ще се борят за специалната квота за спортисти с увреждания, която "Еврофутбол" отпуска още от самото създаване на програмата.

Сред кандидатствалите има състезатели по борба, голф, колоездене - на шосе и планинско колоездене, плуване, триатлон, модерен петобой, тенис на маса, шахмат, самбо, автомобилизъм, скокове във вода, сноуборд, художествена гимнастика и други.

София традиционно е с най-много кандидати, столицата е следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Сред спортистите, подали документи за участие в конкурса, има и такива от по-малки населени места като Севлиево, Поморие, Велинград, Дряново, Николово, Търговище, Чепеларе, Кърджали, Тутракан, Опицвет, Пирдоп, Троян, Червен бряг, Созопол, Силистра, Бяла Слатина, Дупница и др. Всички те се борят за финансиране до 5 000 лева от Еврофутбол.

Не всички 136 кандидати ще бъдат допуснати до оценяване от външните оценители. В момента тече административната преценка - дали всеки отделен проект е в съответствие с формалните изисквания на конкурса. Едва, когато бъде установено, че документите са попълнени коректно, тогава те ще бъдат препратени за качествена мнение от външните оценители.

В Групата на съветниците влизат известни родни състезатели, треньори, общественици, както и представители на медийните партньори и организаторите. Всеки един от тях и независимо един от друг, ще даде точки на предоставените му проекти. Официалното обявяване на новите Спортни таланти на Еврофутбол ще бъде в края на март, като само одобрените кандидати ще бъдат уведомени.