Проведе се тактико-специално учение за сертификация на лекоманеврена рота за Босна и Херцеговина

Подготовката се състоя на тактическия полигон във военно формирование 42800-Плевен

От 23 до 25 февруари на тактическия полигон във военно формирование 42800-Плевен от състава на 61 мбр се проведе тактико-специално учение за сертификация на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „АЛТЕА”. Подготовката на контингента се проведе от 1 до 19 февруари във военно формирование 42800-Плевен.

Целта на сертификацията бе да се усъвършенстват практическите навици на националния поддържащ елемент и личния състав от ротата за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност и управление на подчинените формирования при тяхното изпълнение, да се повишат уменията на командирите от всички степени по управление на тактическия и огневи маньовър и поддържане на непрекъснато взаимодействие по време на изпълнение на задачите, както и да се повиши полевата натренираност, психическата устойчивост и физическата издръжливост на личния състав.

Комисията оценители бе председателствана от полковник Живко Тодоров – началник на сектор „Сертификация и поуки от практиката” в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите. От управлението на 61-ва мбр председател на комисията бе подполковник Драгой Попов – началник на отделение „Бойна подготовка”.

В състава на Междинния резерв от ВС на РБ за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херциговина "АЛТЕА" участват над 100 военнослужещи.

Помощник-национален командир на контингента е подполковник Пламен Горанов – командир на военно формирование 42800-Плевен, а командир на лекоманеврената рота е капитан Петър Атанасов от същото формирование.

По време на анализа бяха отчетени резултатите от учението и направени изводи и препоръки. Комисията даде оценка „БОЕГОТОВ” на контингента за неговата подготовка. Toва информираха от сайта на "Сухопътни войски".