Главният прокурор поиска незабавни мерки за засилен контрол над обществения ред в цялата страна

Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост, заяви Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров проведе заседание с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и с директора на националната полиция Христо Терзийски. Беше обсъдено предприемането на незабавни мерки за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност в страната. Поводът за срещата беше инцидент на Околовръстното шосе в сряда вечерта, при който охранители спират и пребиват шофьор заради подаден сигнал с клаксон.

"Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се закона по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров след провелото се заседание.

"Планираме незабавни мерки за засилен контрол над обществения ред и по-стриктна охранителна дейност в страната“, допълни главния прокурор.

Цацаров и главният секретар на МВР се обявиха за промени в регистрационния режим, които се отнасят до съпровождащите автомобили, и срещу демонстрацията на сила от охранителите в тези коли. Една от мерките е да се регистрират всички съпровождащи коли по реда, по който се регистрират оръжията, с които разполагат охранителните фирми.

Главният прокурор отбеляза, че трябва да бъде прекратена практиката кортежи да стоят през дискотеки и други места, на които се събират много хора. Ще бъдат извършени масови проверки и ще бъде създаден електронен регистър в МВР на ползващите частна охрана. По данни на прокуратурата, които бяха представени от г-н Цацаров, 117 са хората, ползващи частна охрана, както следва: във Варна - 50, в София – 27 и в Пловдив – 23, а другите са на територията на останалата част от страната.