Плевен с музей на открито през днешния ден - "Да докоснем историята”

Животът

03-03-2016, 07:01

Снимка:

Национално дружество „Традиция”

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици се очакват пред Панорамата за "Плевен помни" навръх 3 март

138 години свободна България!

Експозицията ще е разположена между читалище „Съгласие” и Военния клуб

Днес от 10.30 часа, представители на регионалния клуб в Плевен на Национално дружество „Традиция” съвместно с Военен клуб – Плевен ще вземат участие в честванията в гр. Плевен по случай Освобождението на България от турско робство. Левият фланг на формированията, които ще се включат в тържествения ритуал ще бъде осигурен от плевенските патриоти от Национално дружество „Традиция”, облечени в опълченски и руски униформи символизиращи споената с кръв дружба между българи и руси в хода на Освободителната война.

Вниманието на гражданите и гостите на тържеството ще бъде ангажирано с развърнатия Музей на открито под наслов „Да докоснем историята”.

Предвидено е на предния план от Музея, експозицията да е осигурена от развърната артилерийска позиция, (планинско оръдие, реплика използвано от клуба в исторически възстановки) а във втория ешелон ще се представят къси и дълги огнестрелни оръжия участвали в бойните действия.

Инициативата ще се проведе в централната градска част на пл. „Възраждане” в Плевен, между Народно читалище „Съгласие” и Военен клуб – Плевен.

Ще бъдат представени: френската пушка система Гра, която е от 1874 година, както и пушката Шаспо, която е използвана при боевете в Плевен и Шейново. Същата е била с картонен боеприпас, а по-късно е модернизирана със система за Маузер патрони. Ще бъдат представени и моделите Крънка, Бердана, които са били най-разпространените пушки в българското опълчение. Също така пушките Мартина, Снайдер, Пибоди, Ремингтън, Манлихер, Револвери Смит&Уесън, Колт и Гасер, също така казашки шашки, руски тесак, турски тесак, ятагани и барутници.