Работещите в плевенската дирекция "Борба с градушките" са готови за протестни действия

Служителите искат увеличение на заплатите, оплакват се от мизерните условия

Служителите в плевенската дирекция "Борба с градушките" са готови за протестни действия. Това обявиха те на пресконференция в пресклуба на БТА. До това ще се стигне, ако не бъдат подобрени условията им на труд и заплащането.

"Заплащането е унизително. Хора, работили 15-20 години, взимат 420-430 лева. Чисто излизат около 330. Това са заработени пари, които се взимат от време на време. Има проблеми в тези мизерни заплати, които получават. Условията им на труд са клошарски условия. Тези хора преживяват перипетии от началото на работния си ден", заяви местният лидер на КНСБ Янчо Андонов.

Цветослав Христов, председател на синдикалната организация в РД "Борба с градушките", допълни, че след събрание с колегите решили, че е недопустимо да мируват. "Поставят ни нови условия, искат да съкратят персонала още", допълни той. През следващата седмица има насрочени срещи с ръководството на агенцията в министерството и ако няма положителни отговори ще се премине към други действия.

Служителите разказаха за потресаващи случки от работата си - двама души починали на площадката; налагало се да спят до боеприпасите, които изстрелват; във фургоните, в които се помещават, липсва питейна вода и ток. "Положението е окаяно", обобщи Светослав Цветков, работник.

Командният пункт на плевенската дирекция е в Долни Дъбник и покрива територията на 50 землища в Плевенска област. 75-те работещи на 19-те ракетни площадки се надяват да получат ясни и конкретни отговори през следващата седмица.