Изправят на съд рецидивист, откраднал кобила за адвокатски хонорар

От затвора в Плевен се обадил тъста му и му обяснил, че му трябват пари, за да си наеме адвокат

Районната прокуратура в Луковит внесе в съда обвинителен акт по бързо производство срещу рецидивист, извършил поредна кражба. Извършителят свил кобила заради адвокатски хонорар. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Обвинението срещу Емил А. е за това, че на 21 срещу 22 февруари тази година в ловешкото село Дерманци отмъкнал 7-годишното на стойност 1000 лв. 23-годишният рецидивист има регистрирани криминални прояви още като непълнолетен, осъждан е многократно за извършени престъпления, основно посегателствата против собствеността, като последната присъда е наказание 10 месеца лишаване от свобода при строг режим. Емил А. излежава наказанието в ловешкия затвор.

На 21 февруари обвиняемият се намирал в село Чомаковци в дома на майката на жената си. От затвора в Плевен се обадил тъста му и му обяснил, че му трябват пари, за да си наеме адвокат. За целта Емил трябвало да открадне кон, който да предаде на определени хора. Обвиняемият познавал добре село Дерманци и решил да задигне четириного от там. Още същия ден, с автобус пристигнал в селото, изчакал до гробищата, за да се стъмни. Обиколил по улиците, в един от дворовете видял каруца и разбрал, че има кон. Влязъл в обора. С носената предварително юзда впрегнал кобилата и я извел. След това яздил по пътя за село Ракита, където попаднал на полицаи от Червен бряг, извършващи проверки във връзка зачестила битова престъпност. След разкриване на кражбата, кобилата била върната на собственика.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Луковит.