Кметът Георг Спартански ще бъде на работно посещение в Кайзерслаутерн

Поводът е навършването на 15 години от сключването на официалния договор за партньорство между двата града

Кметът на Община Плевен Георг Спартански и заместниците му Стефан Милев и арх. Невяна Иванчева ще бъдат на работно посещение в побратимения на града ни Кайзерслаутерн, Германия, от 21 до 23 март. Поводът е навършването на 15 години от сключването на официалния договор за партньорство между двата града, съобщават от пресцентъра на местната управа.

"Визитата има за цел възстановяване на контактите на практическо ниво. Юридически те не са прекъсвали, но впечатлението ми е, че по една или друга причина през последните години не са изпълвани със съдържание. Затова ще набележим конкретни мерки и прояви, свързани с това партньорство”, обясни Спартански. В предварителната програма е заложена работна среща с Главния кмет на Кайзерслаутерн д-р Клаус Вайхел, посещение в Центъра „Европа директно”, Центъра за професионално обучение и технологии към Камарата на занаятчиите и малките предприятия в регион Пфалц, информация за дуалната система на професионално образование в Германия, проекти за мобилност и др.

Кметът Георг Спартански обясни и защо ще откаже други три отправени му покани. Първата е за 4 април в Брюксел за шестото издание на диалога на ЕНП на тема: "ЕС в бъдещата глобална икономика: да ръководиш или да бъдеш ръководен?”. „Считам, че имам доста важни неща за решаване тук”, обясни кметът.

Втората покана е за конференция на 12 и 13 май във Виена по линия на Мрежата на асоциации на местни власти от Югоизточна Европа. "Организаторите поемат всички разходи, но в навечерието на празника на града ни - 15 май, е редно кметът да е в Плевен, да организира честването и проявите по повода”, допълни Спартански. Той съобщи, че е отказал да се включи и в търговско изложение на отпадъци в Лас Вегас от 6 до 9 юни, за което е поканен от Посолството на САЩ. Кметът се мотивира, че Община Плевен вече изгради ново депо за отпадъци и избра оператор на дейността. "Аз не мисля, че на този етап се налага кметът на Плевен да отиде в Северна Америка да научи нещо ново за управлението на твърдите битови отпадъци и рециклирането им, строителството на сметища и т.н. Темите на тези срещи, покани за които получих, не са от първостепенна важност и спешност за развитието на Община Плевен, затова смятам че не е необходимо да присъствам”, беше категоричен г-н Спартански.