В СОУ "Иван Вазов" се проведе презентация на тема "Мястото на книгата в IT технологията"

Животът

20-03-2016, 16:11

Снимка:

СОУ "Иван Вазов"

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Литературният критик и журналист Пламен Тотев гостува на учениците

По повод 150-годишнината от рождението на най-чететения автор в световен мащаб – Ръдиард Киплинг, в СОУ "Иван Вазов" се проведе инициатива под наслов "Мястото на книгата в IT технологията". Водещ на мероприятието в интерактивната зала "Европа" бе литературният критик и журналист Пламен Тотев, основател на издателска къща "Персей". Седмокласниците имаха възможността да се запознаят по-обстойно с живота и произведенията на британския поет и писател, информират от училището на своя сайт.

Представената им презентация съдържаше интересни биографични данни за автора. Роден през 1865 година в Бомбай, едва на 16 години той издава първия си стихотворен сборник. Интересно за тях бе да научат, че това е единственият автор до ден днешен, който толкова млад е отличен с Нобелов лауреат за литература – награда, която получава на 42-годишна възраст. До 1907 година, Киплинг създава 4 романа, стотици стихотворения, 17 тома с разкази. Едни от най-бележитите му произведения, плод на безграничното му майсторство, са „Книга за джунглата, (1894), “Ким” (1902), “Ирландската стража във Великата война” (1923) и автобиографията “Нещо за мен”(1936). Век и половина след раждането на този знаменит писател, неговата палитра от произведения все още остава трайни следи в съзнанието на малки и големи читатели.

Вазовците имаха възможността да му зададат различни интересни въпроси, които вълнуват новото поколение – за миналото, за тайните общества в света, за книгите или за извънземния разум.