Прокуратурите от Плевенски съдебен регион се отчетоха

Мисия

22-03-2016, 13:36

Снимка:

ОП-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

През 2015 г. от извършени престъпления са пострадали общо 2881 физически лица

Днес беше проведено отчетно събрание на Окръжна прокуратура – гр. Плевен, на което бяха представени обощени данни за дейността на прокуратурите от Плевенския съдебен район за 2015 г.

През миналата година прокурорите от Плевенски съдебен окръг са наблюдавали 6620 досъдебни производства (с прекратените по давност – 9 410 бр.), което е най-големият брой в апелативния район и представлява 35% от всички дела. От посочения общ брой 159 бр. са започнати като незабавни производства, а 502 бр. - като бързи производства. 6048 бр. се досъдебните производства, разследвани по общия ред, от които 5 725 бр. са разследвани от разследващ полицай, 165 бр. от следовател, 30 бр. от прокурор и 121 бр. от митнически инспектори.

През 2015г. са приключени от разследващ орган 5 673бр. разследвания. Неприключени са останали 1 175 бр. В проценти съотношението на неприключените спрямо приключените е 20.71%. Този показател е близък по стойност с този от предходни години. Следва да се отбележи, че и през 2015г. няма извършвани действия по разследването извън законоустановения срок. 
От прокурор са били решени общо 8 094бр. досъдебни производства, от тях 1 680бр. са внесени в съда. За апелативния район – Велико Търново внесените през 2015 год. в съда дела са 4 637 бр., които се  разпределят по окръжни райони, както следва: Плевен – 37%, В.Търново – 21% /979 бр./, Русе – 18% /836 бр./. От общия брой решени досъдебни производства в Окръжна прокуратура – гр. Плевен, 3 919 са прекратени и 2 441 са спрени. Големият брой на прекратените дела се дължи на периодичното прекратяване на дела образувани срещу неизвестен извършител, по които е изтекла погасителната давност. Общият брой на прокурорските актове, внесени в съда, е 1770 бр. срещу 1939 лица. През 2015г. са внесени 1 023 бр. обвинителни актове, 535бр. споразумения и 212 бр. предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. В района на Апелативна прокуратура – гр . Велико Търново през 2015г. близо 50% от всички внесени в съдилищата прокурорски актове са били обвинителни такива – 2 345 бр., като на Окръжна прокуратура – гр. Плевен се пада най- голям дял от тях – 44%.


През 2015 г. ярко се откроява тенденция към увеличаване на броя на  незабавните производства, като по този показател Окръжна прокуратура – гр. Плевен и прилежащите й районни прокуратури са на първо място в Апелативния район – Велико Търново с дял от 46,9%. Независимо от голямата натовареност на разследващите органи, тази форма на разследване е използвана от всички районни прокуратури. Традиционно, най-голям е техният брой в Районна прокуратура – гр. Плевен – 99бр., Районна прокуратура – гр. Левски – 34бр. и Районна прокуратура – гр. Никопол – 21бр.

През отчетния период в региона са наблюдавани общо 502 бр. бързи производства. Най-голям е техния брой в Районна прокуратура гр. Плевен - 283 бр. и в Районна прокуратура гр. Червен Бряг – 102бр., остатъкът се разпределя в другите три районни прокуратури приблизително по равно. Тези две форми на разследване способстват за бързото постигане на целите на наказанието, предвидени в Наказателния кодекс т.к. максимално съкращават периода от време от извършване на деянието до налагане на съответното наказание.

За времето от 1 януари до 31 декевмри 2015 г. от извършени престъпления са пострадали общо 2 881 физически лица, от които непълнолетни - 110 бр. и малолетни - 67 бр., мъже – 1 752 бр. и жени – 1 129 бр. Общият брой на ощетени юридически лица за периода е 881 бр.
През периода престъпленията по новообразуваните досъдебни производства за Плевенски съдебен район са общо 4 850 бр., като съобразно систематиката на НК са както следва:

За престъпления против личността са били образувани общо 344бр. досъдебни производства от тях за убийство по чл. 115 – чл. 118 от НК – 96 бр.; по чл. 120 – чл. 127 от НК - 13 бр.; за телесни повреди – 113 бр.; за отвличане, принуда, закана - 42бр.; за  разврат - 45 бр.; за трафик на хора - 6 бр.

За престъпленията против правата на гражданите са били новообразувани общо 29 бр. досъдебни производства, като най-характерните от тях през периода са тези свързани с упражняване на избирателното право на гражданите - 10 бр.

За престъпления против собствеността са били новообразувани общо 2 593 бр. досъдебни производства в тази  група влизат всички разследвания свързани с кражби, грабежи, присвоявания, измами, изнудвания, унищожаване и повреждане. За престъпления против стопанството през отчетния период са били новообразувани общо 552 бр. досъдебни производства, тук влизат престъпленията безстопанственост, против кредиторите, държане и продажба на стоки без бандерол, неправомерно присъединяване към електропреносна, водопреносна и др. мрежи или системи, против горския фонд, против паричната система, предоставяне на неверни сведения за облекчено кредитиране, използване на чужд платежен инструмент. 
За престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система са били новообразувани общо 19 бр. досъдебни производства.

За престъпления против дейността на държавните органи и обществени организации са били образуване 58 бр. досъдебни производства, тук влизат множество престъпления като част от тях са тези по служба, набедяване в престъпление, лъжесвидетелстване, осуетяване изпълнението на съдебно решение, подкуп.

За документни престъпления са били новообразувани общо 113 бр. досъдебни производства. 
За компютърни престъпления са образувани 4бр. досъдебни производства.

За престъпления против реда и общественото спокойствие, като хулиганството са образувани общо 95 бр. досъдебни производства. 


Прави впечатление високият брой новообразувани досъдебни производства - 940 бр. за извършени общоопасни престъпления, което се дължи на това, че в тази глава на Наказателния кодекс са ситематизирани всички транспортни престъпления. За Престъпления против отбранителната способност на Републиката, против информацията представляваща държавна и против чуждестранната класифицирана информация – 2 бр.досъдебни производства.

През отчетния период съдилищата от Плевенски съдебен район са решили 2 299 бр. дела, образувани по внесените прокурорски актове. Решенията са по внесени обвинителни актове – 1 546бр., от които 846 бр.дела са приключили с осъдителна присъда; 517бр. със споразумения; 30 бр. с освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. В съдилищата са внесени 535бр. предложения одобрение на споразумения, от които 510 бр. са одобрени и  25 бр. не са неодобрени и върнати на прокуратурата.

През 2015г. броя на осъдените и санкционирани лица по внесените в съдилищата актове на прокуратурата е 2 136 бр. През 2015г. съдилищата от Плевенски съдебен район са постановили 52бр. оправдателни присъди и 6 бр. оправдателни решения срещу 71 лица. В тази насока проличава   големия напредък при Районна прокуратура – гр. Плевен, която е значително е снижила броя на оправдателните присъди. За сметка на това се запазва се негативната тенденция при Районните прокуратури в гр. Левски и гр. Червен бряг за голям брой на оправдателните присъди. 

От получените през годината присъди са приведени в изпълнение 1 155 броя, като разликата в повече от получените се дължи на приведени в изпълнение останали от минали години, както и на такива получени от други прокуратури. Останали неприведени в изпълнение са 7 броя присъди, които следва да се изпълнят основно след кумулация или издирване на осъдените лица.

Обобщените статистически данни, налагат извода, че на територията на Плевенския съдебен окръг се установява трайна стабилност на добрите показатели, достигнати от Плевенската окръжна прокуратура и прилежащите районни прокуратури. Като в изготвения доклад, на базата на направения детайлен анализ на всички аспекти от дейността на Окръжна прокуратура – гр. Плевен са набелязани конкретни мерки за преодоляване на допуснатите пропуски в работата на прокурорите.