Фолклорен клуб "Комудара" – Плевен с почетна грамота от фестивала "Пролетно хоро"

Събраха се над 1000 любители на българския фолклор от цялата страна

Стотици танцьoри от всички краища на България изпълниха Велинград за голямо "Пролетно хоро". Петият юбилеен национален фестивал събра над 1000 любители на българския фолклор от цялата страна.

Фестивалът нямаше да бъде същия, ако в него не участваха и танцьорите от фолклорен клуб "Комудара" - Плевен с ръководител подполковник доц. д-р инж. Димитър Витанов Димитров. Те се представиха великолепно и за участието си получиха почетна грамота, съобщи за Димитрина Касева за Plevenutre.bg.

Зрелищно и пъстро бе и традиционното парад дефиле на фестивала. Тази година то започна с празничен салют даден от представители на национално дружество "Традиция" от клубовете от Велинград и Панагюрище. Шествието изпълни до край улиците на града и малко преди централния площад се раздели на три лъча всеки воден от различен оркестър изпълняващ музиката на Тракия, Родопите и Пирин. По този начин организаторите изпълниха и мотото на фестивала "Да прегърнем Велинград с хоро", и показаха разнообразието и красотата на на българския фолклор.

Още един нов момент във фестивала тази година бе организирания фотопленер. Професионални фотографи запечатаха различни моменти от фестивала с идеята те да се превърнат в пътуваща фото изложба и тя безплатно да обикаля страната, да показва красотата, духа и багрите на хорото и на всички, който обичат да го играят.