Николай Маринов, НФСБ: Плевен наистина падна, но в блатото на политическите сделки

Съветникът коментира "процедурното" отпадане от дневния ред на внесената от него декларация за признаване на арменския геноцид

Декларация от общинския съветник инж. Николай Маринов /НФСБ/, по повод "процедурното" отпадане от дневния ред на внесената от него декларация за признаване на арменския геноцид.

"Уважаеми дами и господа журналисти, на провелото се заседание на ОбС на 31-­ви март тази година беше гласуван и приет дневен ред, с който бе приета и точка 37: "Докладна записка относно декларация за арменския геноцид". Когато обаче дойде нейният ред от Реформаторския блок предложиха точката да отпадне понеже "общинският съвет не може да се занимава с въпроси от национален характер". Към това абсурдно твърдение беше добавено и "не можем да нарушаваме закона за местното самоуправление" без да се цитира конкретен член, който забранява подобна инициатива. Защото такъв няма! Има обаче решение на Народното събрание от 24­-ти април 2015 год., с което висшият законодателен орган признава изтребването на арменския народ в периода 1915 – 1922 год. А решенията на НС са задължителни по конституция /чл. 86, ал.2/. Но изглежда не и за някой плевенски политици. Законът за местното самоуправление чрез своя член 21, ал. 1, т. 23 и във връзка с чл.21 ал. 2, ми дава правото да внеса декларацията за признаване и осъждане на арменския геноцид. Тя няма нормативен характер, а морален. Още повече, че общинските съвети на Варна, София, Бургас, Русе, Стара Загора и още 12 общини приеха въпросната декларация. На заседанието в четвъртък реформатори и ГЕРБ гласуваха против. Декларацията не се прие. Така плевенските реформатори с подкрепата на ГЕРБ реформираха историята и отказаха съчувствие към съдбата на милион и половина избити арменци. С което отказаха съчувствие и към българите, които не искат да забравят баташкото клане и настояват за осъждане на арменското изтребление. Историческият Плевен загърби историята благодарение на общинските си съветници. Плевен наистина падна, но в блатото на политическите сделки!", казва Маринов в декларацията си.