ОбС-Плевен не прие решение за разпределение на средствата за спортните клубове в общината

Тепърва ще преценим какво ще правим по този въпрос, заяви Мартин Митев

Общински съвет - Плевен не прие нито едно от двете внесени предложения за разпределение на средствата в група "Физическа култура и спорт“ за 2016 година. Гласуваната сума в размер общо на 195 000 лв. трябваше да бъде разпределена между 30 спортни клуба в общината, кандидатстващи и оценени по предварително изготвени правила. Toва информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.

На заседанието на Общинския съвет на практика бяха разгледани две предложения в тази връзка – това на Общинската администрация и предложение от Постоянната комисия по "Младежки дейности, спорт и туризъм", което бе представено допълнително на сесията, съобщи на брифинг в пресклуба на БТА. Председателят на Общинския съвет Мартин Митев. „Предложението на Общинска администрацията бе изработено на база на правила и критерии, взаимствани като добри практики от други големи общини в страната. За мен това предложение бе едно разумно разпределение на средствата“, коментира Митев.

Различното в предложението на Постоянната комисия по "Младежки дейности, спорт и туризъм" бе в частта за средствата, предвидени за баскетболен клуб „Спартак - Пл“ - сумата за клуба е завишена от 50 000 лв. на 65 000 лв.. Допълнителните 15 000, които предизвикаха и дебата в залата, са за сметка на парите на някои от другите клубове. В предложението на комисията са завишени парите и за волейболния клуб. "В хода на дебата обаче не успяхме да получим разумна увереност, че Комисията е стъпила на някакви ясни критерии, за да направи тези корекции“, каза Председателят на Общинския съвет.

Мартин Митев коментира още, че никога няма да има доволни на 100 % от разпределението на средствата за спорт: "Парите за спорт никога не са достатъчни въпреки, че от близо 250 000 лв. през 2015 г. сега в бюджета средствата за спорт са близо 400 000 лв. И 800 000 лв. да ги направим догодина, винаги ще има недоволни“. Той отново обърна внимание на това, че Община Плевен не финансира спортни клубове, Общината съфинансира спортни клубове. „Абсолютно всички спортни клубове са частни, като изключим ОФК „Спартак“ – Плевен, който не случайно не участва и в разпределението на тези 195 000 лева. Не е работа на Общината да издържа тези клубове. Общината може да ги подпомага според възможностите си, и то в частта детски школи. Друг е въпроса доколко е развит детско - юношеския спорт на територията на нашата Община“, каза още Председателят на Общинския съвет.

Липсата на решение на Общинския съвет по това предложение на практика означава, че Община Плевен няма как да преведе средствата, предвидени за подпомагане на спортните клубове. Тези средства остават в бюджета на Общината до гласуване на решение за тяхното разпределение. Тепърва ще преценим какво ще правим по този въпрос, заключи Мартин Митев.