Спортните клубове в Плевен искат извънредна сесия за разпределението на парите

Съзряха конфликт на интереси в завишаването на сумата за баскетболния Спартак

Представители на спортните клубове в Плевен, извършващи дейност на територията на общината, коментираха въпроса с разпределението на средствата от местната управа. Припомняме, че Общинският съвет не прие нито едно от двете внесени предложения за разпределение на парите в група "Физическа култура и спорт“ за 2016 година.

Представители на 12 клуба изразиха несъгласие с това, че им се взимат по 1300 лева, а в същото време се увеличават парите на баскетболния Спартак. Сумата за клуба е завишена от 50 000 лв. на 65 000 лв.. Допълнителните 15 000 са за сметка на парите на някои от тези клубове.

"Имаше съвещание с всички 33 клуба и бе взето решение общинската администрация да извърши разпределението на тези средства. Впоследствие излиза ПК на младежта и спорта и променя нещата. В това няма регламент, а се прави по усмотрение. Не сме съгласни с променените решения. Всеки клуб е представил документи и всичко нужно, за да се определят средствата. Те са на база определени резултати, които сме постигнали. Не знаят колко медала имаме, но искат да ни вземат тези 1300 лева? Не сме съгласни с това становище на постоянната комисия и председателя й Цветан Антов. В момента се спъва работата ни. Състезанията започват, а финансови средства няма", заяви президентът на АК "Георги Дъков" Пламен Дунчев.

"По едното гласуване се въздържаха една част от местните депутати, а по другото - друга част. Не приеха нито едно предложение и оставаме без финансиране за пролетта. Ако чакаме следващата сесия, ще минат 2-3 месеца, когато на практика реално ще влязат тези пари при нас. Призоваваме председателя на общинския съвет Мартин Митев да свика извънредна сесия и тази точка да бъде включена като водеща. Той има тези правомощия. И призоваваме всички общински съветници да не се въздържат, а да гласуват - с да или не. Дa гласуват и да покажат дали подкрепят тази политика, която е в един очебиен конфликт на интереси. Председателят на тази комисия трябва да защитава интересите на всички клубове, а на практика защитава само своите интереси и тези на своя клуб, взимайки от парите на другите. И всички в този местен парламент си траят! Държим да бъде гласувано това, което вече сме решили самите клубове. Ние сме го приели и оттук нататък може да говорим за нови критерии, но към настоящия момент това е работещото решение, което трябва да бъде изпълнено и направено", категоричен бе Русалин Русалинов, КБ "Петромакс".

Димитър Паргов, СКЛА Спартак, призова Цветан Антов да се откаже от предложението си - в противен случай ще започнат подписка за освобождаването му от поста в комисията, както и за оставката му като съветник на министъра на спорта. Клубовете се обединиха около мнението, че с действията си Антов не защитава интересите на плевенския спорт.

Хандбален клуб "Шугар", волейболния клуб, боксовите клубове на "Мизия 80" и Спартак, СК "Скорпион" и други застанаха твърдо зад позицията на колегите си.