Мултимедийна инсталация "ЛИЧНИ МЕСТОИМЕНИЯ: Ние, Вие, Те" откриват в Арт Център Плевен

Представянето в Плевен е част от турнето на проекта

На 7 април от 18:00 ч., в Арт Център Плевен, в навечерието на Международния ден на ромите, се открива мултимедийна инсталация „ЛИЧНИ МЕСТОИМЕНИЯ: Ние, Вие, Те”. Иновативният проект на съвременното изкуство, в чиято основа е мултимедийна полиекранна инсталация, се реализира с финансовата подкрепа на ПРОГРАМА БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” по ФМ на ЕИП 2009-2014 г. Това информират от пресцентъра на общината.

"Ние" това са всъщност "Вие" и “Те”, когато се Това казват авторите на мултимедийната инсталация "Лични местоимения: Ние, Вие, Те" - Сава Цонев, режисьорът Петко Манчев, композиторът от Норвегия Вес Сближаването и разбирането на Другия е особено важно днес, време на бежански кризи, етническо напрежение и военни конфликти. На седем екрана, в затъмнено помещение, на фона на специално композирана музика, ще видим подбрани фотографии. Ще видим ярки образи на хора - от бохемата на София, през лицата на Пловдив, та чак до ромския квартал. Ще видим децата ни, радостите, скърбите, живота ни. Ще се редуват пейзажи, ще клокочат реки, а в целия този визуален микс ще се появяват поетичните картини на художника Кольо Карамфилов. "Другият" е по-малко плашещ, когато бъде опознат.

Чрез създаването на ярко и мащабно произведение на съвременното изкуство, и представянето му пред широката общественост се цели обогатяване на междукултурния диалог, привличане на нови публики в създаването на културен продукт и осигуряване на свободен достъп до култура.

Представянето в Плевен е част от турнето на проекта, което започна на 30 март и ще продължи до 9 юни. На 11 места в читалища, общински галерии и младежки домове в 8 града в цялата страна, повечето от които с голяма концентрация на ромско население, вкл. София - кв. Факултета, Пловдив – кв. Столипиново и Сливен, пред обществеността ще се промотира културното многообразие и ще се стимулира културния диалог.

В инсталацията са включени снимки на фотографите: Арсо Илиев, Георги Кръстев, Кирил Кръстев, Людмил Софрониев, Мариела Панeва, Соня Станкова /Лицата на Пловдив/, Тина Халкова, Тихомир Пенов, Цветан Чатъшки, Юлиан Георгиев, Арсо Илиев, Велико Балабанов и други, както и фотографии, предоставени от Център „Амалипе”, фондация „Здраве и социално развитие” – Хесед и от Росен Карамфилов