Комисията по спорта ще оттегли предложението си за разпределение на парите за клубовете

Цветан Антов смята, че се е създало излишно напрежение

Коментар за разпределението на субсидиите на Общински съвет - Плевен за спортните клубове направи Цветан Антов - съветник на министъра за младежта и спорта и председател на Постоянната общинска комисия по младежките дейности, спорта и туризма. Той заяви, че се чувства длъжен да защити комисията от нападките на клубовете. Припомняме, че представители на 12 клуба изразиха несъгласие с това, че им се взимат по 1300 лева, а в същото време се увеличават парите на баскетболния Спартак. Сумата за клуба е завишена от 50 000 лв. на 65 000 лв.. Допълнителните 15 000 са за сметка на парите на някои от тези клубове.

Антов отчете, че е нужно Общинският съвет в Плевен да приеме нормативна база - наредба или правилник, за ново и справедливо разпределение на субсидиите за спортните клубове в града. Той уточни, че в документа трябва да се разделят колективните от индивидуалните спортове, както и средствата да се дават по видове спорт, а не по клубове.

"Не им прави чест на Пламен Дунчев и Димитър Паргов, защото си защитават личните интереси и клубовете, а ме обвиняват мен в конфликт на интереси?", отбеляза Антов в пресклуба на БТА, припомняйки, че отдавна е излязъл от управителния съвет на БК "Спартак". Той допълни, че с негова намеса през тази година отпуснатите пари за спорт в Плевен са увеличени двойно, което е ясен знак, че работи за доброто на целия плевенски спорт и всички клубове. "Вместо да са благодарни, те са недоволни. Ние сме една гилдия и е напълно излишно да се наслоява такова напрежение", заяви Антов.

Членът на комисията Бойко Тодоров сподели, че между комисията и общинската администрация е нарушена комуникацията и няма диалог, което е причина за създаденото напрежение при разпределението на парите за спорт. "Комуникация и диалог не съществуват. Работим за гражданите и спорта. Няма отделен клуб, който да искаме евентуално да вземе повечето пари и по някаква наша схема да развалим системата на Таня Митранова. Всички трябва да сме заедно и като юмрук да вървим напред. Да, но комуникацията липсва.", заяви Тодоров.

Антов обобщи, че вече е говорил с повечето членове на комисията и по всяка вероятност ще оттеглят своето предложение за разпределение на средствата на предстоящата извънредна сесия по проблема, която ще се проведе за 8 април. "Ще го направим за да има мир и в името на спорта. Но редно ли от 30 и няколко клуба, само 5-6 да са недоволни. Защо не питаме другите? Влизаме в едно излишно напрежение... Ще преглътнем предложението за разпределение на администрацията и за в бъдеще ще се изготвят по-ясни и точни критерии. Има достатъчно време за следващата година", коментира той.

Цветан Антов изтъкна, че в Плевен тази година са кандидатствали 30 и няколко клуба, а догодина може да са още повече. "Всеки може да иде в съда, взима пет човека и регистрира клуб. Не е редно на този малък град да имаме 30 и кусур клуба. И те са от 5-6 вида спорт. Давам пример - в даден вид спорт става конфликт между двама треньори и те си правят клубoве, след което разчитат на общината за пари", обясни той.