Красен Кралев: БФС поставя всички клубове пред равни условия

Трябва да се започне от правила, които да гарантират финансовия феърплей и те трябва да се спазват от всички

"БФС поставя всички клубове пред равни условия за влизане в новия формат на професионалния футбол“, каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция след срещата с представители на футболни клубове, организирана от футболния съюз.

"За мен стана ясно, че БФС има намерение наистина да направи сериозна реформа в българския футбол. Оценката на всички присъстващи представители на футболни клубове също беше добра“, допълни той. Министър Красен Кралев отново потвърди, че държавата ще подкрепи всяко решение за промяна в професионалния футбол, зад което са се обединили представителите на футболни отбори и е в рамките на закона.

"Моето мнение е, че трябва да се започне от правила, които да гарантират финансовия феърплей и те трябва да се спазват от всички. След като правилата бяха спазени и не бяха направени компромиси за ЦСКА, Локомотив София и Литекс, оттук нататък не трябва да се правят компромиси за нито един клуб“, каза Кралев.

Министърът заяви, че държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта търси варианти, за да подпомогне обновяването на футболните стадиони в страната. За да се случи това, трябва да се преодолеят редица трудности, основната от които е, че професионалните футболни отбори са акционерни дружества, които са взели стадионите си на концесия срещу ангажимент за инвестиции в тях, а някои стадиони са и частна собственост. Държавата не може да инвестира в частни дружества“, допълни министър Кралев.

Според него държавата би могла да подпомогне обновяването на футболните терени и осветлението на стадиони на професионални футболни клубове в рамките на възможностите си, при намиране на законов вариант. "Търси се комплексно решение, не може да помогнем на един или два отбора, а на останалите не“, допълни той.